Volledig scherm
De Wildbeheereenheid Deurne moet op zoek naar een nieuw bestuur.

Bestuur wildbeheerclub Deurne stapt op

DEURNE - Het bestuur van de Wildbeheereenheid Deurne stopt ermee. De vijf bestuursleden hebben in de laatste ledenvergadering van april bekendgemaakt dat ze nog een halfjaar aanblijven om voor opvolging te zorgen, daarna stoppen ze. 

De stap heeft volgens voorzitter Martien Bots niets te maken met de ophef rond de recente aangifte van natuurfotograaf Harry Kuypers wegens bedreiging tegen een lid van de Wildbeheereenheid Deurne.

Wet- en regelgeving
De belangrijkste reden voor het collectieve vertrek is dat een aantal leden moeite heeft met de wet- en regelgeving. De komst van ongeveer vijftien nieuwe leden heeft die ontwikkeling versterkt, zegt voorzitter Bots. De nieuwe leden hebben zich verplicht moeten aanmelden. Alle jagers in Nederland moeten per 1 januari aangesloten zijn bij een Wildbeheereenheid (WBE) vanwege de nieuwe Natuurwet 2017. Zonder lidmaatschap mag er geen jacht, beheer en schadebestrijding uitgevoerd worden. ,,Onze leden moeten zich allemaal aan de wet en regelgeving houden, maar ook aan onze statuten en het huishoudelijk reglement", zegt Martien Bots. ,,Wildbeheerders mogen niet zo maar in het wilde weg jagen. Wij zijn er om de wildstand op peil te houden. Zo kunnen wij via het Fauna Registratie Systeem gebieden in kaart brengen. En dus inzichtelijk maken waar ze in het gebied mee bezig zijn."

Een aantal nieuwe leden wil daar niet aan meewerken, aldus Bots. ,,Iedereen heeft dezelfde rechten en plichten. Sommige nieuwe leden zijn altijd 'vrije' jagers geweest. Ze hebben geen zin in statuten en regels. Daar komt nog bovenop dat wildbeheer niet echt in een positief daglicht staat, waardoor we extra ons best moeten doen om uit te leggen waar we voor staan. Medewerking van alle leden is daarvoor een vereiste. Dit is de eerste maanden niet zo ervaren. Dan wordt het lastig om de club met plezier te besturen. Ik heb geen zin om voorzitter te zijn van een vechtvereniging. Het is vrijwilligerswerk. Het moet wel leuk blijven. Daarom stoppen we."

Opvolgers
Het bestuur blijft nog een halfjaar aan om te zorgen dat er opvolgers komen. ,,We laten de club niet vallen, we zorgen dat die goed wordt overgedragen." Het vertrek staat volgens Bots los van de aangifte van de Helmondse natuurfotograaf Kuypers tegen een lid. Kuypers zegt door deze persoon te zijn bedreigd in de Vlierdense bossen.

De knelpunten zoals die in Deurne worden ervaren, zijn bij het bestuur van de overkoepelende Faunabeheereenheid Noord-Brabant niet bekend, ook niet van andere wildbeheereenheden in de provincie. ,,Het komt weleens voor dat jagers hun akte willen verlengen op het politiebureau en daar horen dat ze lid moeten zijn van een wildbeheereenheid. Tot problemen leidt dat voor zover mij bekend niet. Ik begrijp dus niet helemaal waar dit vandaan komt. Het moet een samenloop van omstandigheden zijn", zegt secretaris Niels Schellekens.

Ook woordvoerders van de Helmondse WBE's De Helm en De Peelrand zeggen de Deurnese problematiek niet te herkennen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement