Volledig scherm
Het MOB-complex voor de start van de bouw van het distributiecentrum van Edco. foto Ton van de Meulenhof

Bestuurlijk gesjoemel in Deurne

DEURNE - Bij de verkoop van het voormalige mobilisatie-complex in Deurne is sprake geweest van bestuurlijk gesjoemel. Zo heeft toenmalig burgemeester Gerard Daandels getracht om met geld van een belanghebbende ondernemer een bezwaarmaker af te kopen.

Dat blijkt uit een nog geheim rapport van het onderzoeksbureau Hordijk en Hordijk, dat in opdracht van de gemeenteraad is uitgevoerd. Het rapport - in handen van het ED - maakt duidelijk dat Daandels op het gebied van grondzaken volledig zijn eigen gang kon gaan. De controle van raad en collegeleden was ver onder de maat, ambtelijke waarschuwingen inzake het grondbedrijf werden genegeerd en risico's rond het MOB-dossier zijn nooit extern getoetst.

Bezwaarmaker afkopen

Het MOB-complex werd in 2011 verkocht aan transportondernemer Driessen, die het terrein direct en met een winst van meer dan vier miljoen euro doorverkocht aan de Eindhovense groothandel Edco. In de jaren daarvoor deed Daandels tot twee keer toe een poging om het bezwaar van een Helmondse burger, wonend in de nabijheid van het MOB-complex, af te kopen. Hij bood 250.000 euro. De helft van dat bedrag werd ingebracht door transportondernemer Driessen, de beoogde koper van het MOB-complex, de andere helft door de dienst Domeinen van het rijk. De bezwaarmaker wees het aanbod af en verloor later zijn zaak voor Raad van State. Daandels ging in 2010 met pensioen.

Lees ook de eerdere berichtgeving over het MOB-complex.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement