Volledig scherm
Bewoners van de Langstraat in Deurne hingen onlangs een spandoek op. Dat werd later door onbekenden weggehaald. © Theo van Someren

Bewoners N270 Deurne: 'Van deze ventweg langs de Langstraat worden wij niet vrolijk'

DEURNE - Ze zijn niet bepaald blij met de ventweg die voor hun deur moet komen, bewoners van de Langstraat in Deurne. "Alle vrachtauto's en landbouwwagens die hier in de buurt moeten zijn, zullen de wegen gebruiken om binnendoor te rijden."  

39 namen en handtekeningen staan er onder het pakketje bezwaren dat onlangs richting het Deurnese gemeentehuis ging.
Als het aan de bewoners en omwonenden van de Langstraat ligt, worden de plannen voor de verbouwing van de N270 namelijk op een groot aantal punten aangepast.

Grootste pijnpunt is het ontwerp van de parallelwegen. Deze worden gemiddeld 4, 5 meter breed. "En dat is veel te smal", zegt Harrie de Wit namens de bewoners. "Wij zouden graag zien dat er een meter bij komt, zoals bij landbouwwegen het geval is."
Vooral met het oog op de mensen die de ventwegen straks gaan gebruiken, benadrukt hij. "Dat zullen veel vrachtauto's, bulk- en melkwagens zijn. Omdat de weg zo smal wordt, is dat heel gevaarlijk voor de fietsers en zeker voor de kinderen die hier wonen."

'De weg met de minste weerstand'
De parallelwegen worden vooral binnendoorwegen, is de verwachting. Dat komt omdat de aansluiting van de Langstraat op de naastgelegen wijken beperkt is in de nieuwe plannen. "Er komen twee stoplichten waar je af kunt slaan. Wij geloven nooit dat chauffeurs - bijvoorbeeld vanuit de richting Helmond - helemaal naar de Nachtegaalweg rijden en dan terug gaan via de Wittedijk. Verkeer is net als water hè, mensen nemen de weg met de minste weerstand. Die slaan dus gewoon die ventweg in, want dat is korter. Daar zijn wij bang voor." 
De gemeente en de provincie stellen de situatie ter plaatse ook iets te rooskleurig voor, concluderen de bewoners. "Ze zeggen dat er acht bedrijven in onze wijk liggen. Maar dat zijn er ruim veertig. Er is dus veel meer verkeer dan ze denken." 
Ook is het nog de vraag van wat voor materiaal de parallelwegen worden gemaakt. "Als dat klinkers zijn dan worden we daar niet vrolijk van in het licht van de geluidsoverlast." Tegen de hoofdweg hebben de bewoners geen bezwaren, daar zijn de meesten alleen maar erg blij mee.

Eind 2019
De gemeente Deurne kan nog niet reageren op de aangetekende bezwaren van de Langstraatbewoners. Alle inspraakreacties worden nu beoordeeld en verwerkt. 
De volgende stap in de procedure is een ontwerpbestemmingsplan. Dit wordt in augustus ter inzage gelegd. Het is de bedoeling dat de nieuwe weg eind 2019 klaar is.