Volledig scherm

Bijeenkomst omwonenden zeer grote brand in Someren-Heide: Wie betaalt de roetschade op mijn dak?

SOMEREN-HEIDE - Zo’n 200 inwoners van Someren-Heide zijn zondagavond bijgepraat door gemeente en brandweer over de grote brand in hun dorp. Bij recyclingbedrijf Van den Hoogen branden sinds zaterdagnacht stapels autobanden. In buurthuis De Bunt wilden aanwezigen weten of het wel veilig is om thuis te blijven nu er dikke rook over het gebied heen trekt. Ja, zei brandweercommandant Thijs Verheul.

“Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Je kunt best door de rook lopen, maar blijf er niet te lang in staan.” Verheul verwacht niet dat de buurt geëvacueerd hoeft te worden. “Als dat nodig was, hadden we dat al lang gedaan.”

De brandweer is nog zeker enkele dagen bezig om het vuur uit te krijgen. Brandend rubber is met water bijna niet te blussen. De brandweer laat het materiaal gecontroleerd uitbranden en gaat met grijpkranen de stapel banden in hoopjes uit elkaar trekken.

Aansprakelijk voor schade
De dikke zwarte rook trok zondag vooral over Someren-Eind. Daar hebben inwoners al last van roetneerslag op daken. Wie gaat de schoonmaakkosten vergoeden, wilde een man in het publiek weten. Volgens burgemeester Veltman is de eigenaar van het bedrijf in principe aansprakelijk. “Maar daarover is nu nog niet tot in detail iets te zeggen.”

Andere aanwezigen wilden weten of ze hun hond wel konden uitlaten de komende dagen. Op een hondenuitlaatstrook staan nu veel brandweerwagens en de rook trekt daar langs. “Hou de hond ook zoveel mogelijk uit de rook”, zei brandweerman Verheul.

Nog een prangende vraag uit de zaal: moeten we niet ergens anders gaan slapen voor de zekerheid? Nee, aldus Veltman. “Uit metingen blijkt dat de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in de rook ruim onder de norm valt. Maar als u zich daarbij beter voelt en u heeft de mogelijkheid, kunt u elders overnachten. Dat is uw keuze.”

Kritiek
Er klonk ook veel kritiek uit de zaal, af en toe onderstreept met gejoel en applaus. De buurt heeft meermaals de gemeente gewaarschuwd, zo viel te beluisteren. Van den Hoogen had veel te veel banden opgeslagen. Dat moest wel fout gaan, zei een aanwezige.

Burgemeester Veltman gaf aan dat het bedrijf een onbeperkte hoeveelheid banden mocht opslaan, sinds de regels daarvoor landelijk zijn versoepeld vier jaar terug. "Waarom wisten we dat niet als buurt?”, klonk er. "We zijn niet gewend landelijk beleid te communiceren met een wijk”, antwoordde de burgemeester. “Achteraf is dit een leerpunt. In de toekomst kan de communicatie wellicht beter.”

Nieuwe locatie bedrijf
Wijkbewoners vroegen zich af waarom de gemeente niet eerder heeft ingegrepen om de brandveiligheid van het bedrijf te vergroten. Volgens Veltman was daarvoor een procedure in gang gezet. “De hoeveelheid banden konden we niet beperken. Wel konden we het bedrijf verplichten het terrein op te splitsen, zodat in geval van brand niet alles geraakt wordt. Daarover zijn we in gesprek gegaan en toen concludeerden we al snel dat het beter was om uit te kijken naar een nieuwe locatie.”

John Henkes van het Dorpsoverleg Someren-Heide verweet burgemeester Veltman dat de gemeente de afgelopen jaren te weinig heeft gecontroleerd bij het bedrijf, ondanks vele klachten uit de buurt. Veltman antwoordde dat hij ‘ook wil weten hoe dat precies is gelopen’. "Dat gaan we natrekken.”
[
View the story "Verslag bijeenkomst omwonenden brand Someren-Heide " on Storify]

Zondagmiddag is de brand in Someren-Heide nog steeds aan het branden.
 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Deurne e.o.