Volledig scherm

Boze buurt in Someren: aanvraag vergunning tijdens brand is respectloos

SOMEREN-HEIDE - Het is de timing die veel pijn doet in Someren-Heide. Op het moment dat de rook van bandenbedrijf Van den Hoogen over het dorp trekt, dient eigenaar Jan van den Hoogen een vergunningaanvraag in voor herbouw van zijn onderneming. Terwijl het vuur dan nog lang niet gedoofd is. Buurtbewoners zijn woest.

"Schandalig om dat op zo'n moment te doen. Ik word pislink als ik eraan denk. We hebben hem niet eens hier in de wijk gezien. Hij had op zijn minst even kunnen informeren hoe het hier was. Maar die man denkt alleen aan zichzelf", verwoordt Chantal Nagel het gevoel dat veel bewoners van de straten Karspoor, Gaffel en Eggendreef hebben. Een oudere meneer die aan de Gaffel woont sluit zich aan bij de woorden van Nagel. Hij wil niet met naam in de krant genoemd worden. "We hadden verwacht dat Van den Hoogen sorry tegen de wijk zou zeggen, maar we hebben hem nog steeds niet gehoord. Dat steekt de buurt. En dan zo'n verzoek tot herbouw indienen is volkomen respectloos."

Een andere buurtbewoonster vermoedt dat Van den Hoogen hoopt op uitkoping door de gemeente Someren. "Hij wil zijn slag slaan nu. Hij heeft verder lak aan iedereen."

Wat Nagel betreft vertrekt het recyclingbedrijf voorgoed uit het dorp. Er heerst immers angst in De Hei dat zo'n grote brand nogmaals uitbreekt. Bovendien hoort een dergelijk bedrijf niet zo dicht tegen een woonwijk aan te liggen, stelt ze. De Somerense hoopt dat de gemeente en de ondernemer er nu samen uitkomen wat betreft een verhuizing.

Van den Hoogen zelf wil niet inhoudelijk op de kritiek uit de buurt reageren, meldt zijn woordvoerder Martien Driessen. Hij gaat wel kort in op de reden achter de ingediende aanvraag voor de vergunning: die heeft te maken met een herbouwplicht vanuit zijn verzekeraar, meldt Driessen. Oftewel hij komt tegemoet aan zijn verzekeraar om een vergoeding niet in gevaar te brengen. Maar het heeft nog een andere reden. "De aanvraag dient als zekerheid, voor het geval de gesprekken met de gemeente over andere mogelijkheden op niets uit lopen."

Deurne e.o.