Volledig scherm
De Deurnese burgemeester Hilko Mak. © Ton van de Meulenhof

Brandbrief burgemeester Mak van Deurne richting Den Haag over mestfraude

DEURNE - Zijn gemeente is ongewenst het decor geworden van mestfraude, stelt burgemeester Hilco Mak. Hij roept minister Schouten per brief op om verantwoordelijkheid te nemen en deze fraude aan te pakken.  

Deurne luidt de noodklok. De mestfraude moet met spoed aangepakt worden, aangezien de gemeente nu 'ongewenst decor is geworden' van het schandaal. ,,Wij vinden dit onacceptabel”, schrijft burgemeester Hilko Mak in een gisteren verstuurde brandbrief aan minister Schouten.

Onthullingen

In de onthullingen van het NRC komt Deurne naar voren als een van de gemeenten waar de mestfraude welig lijkt te tieren. Na de publicatie gaan er steeds meer geluiden op dat de gemeente niet voldoende moeite zou doen om fraude tegen te gaan.  Dit steekt burgemeester Mak. ,,Wij zijn als gemeente niet bevoegd om te controleren en handhaven op naleving van de mestwetgeving. Deze bevoegdheid ligt bij de NVWA.”

Deze  Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is aan zet, aldus Mak. ,,In de artikelen in het NRC wordt gewezen op de beperkte inzet van de NVWA in onze regio. Graag horen wij van u of u dit beeld herkent en zo ja, wat u gaat doen om de controles door de NVWA te intensiveren en fraude stevig aan te pakken.”

Gemeentes zijn niet bevoegd het vervoer en uitrijden van mest of de boekhouding van betrokken partijen te controleren. Ze mogen alleen inrichtingen checken, benadrukt Mak in de brief.  En dat heeft volgens hem de hoogste prioriteit in Deurne. ,,Sinds 2016 controleren wij al vaker dan de provincie voorstelt. Daarmee nemen wij onze verantwoordelijkheid. Wij horen graag van u hoe u uw verantwoordelijkheid neemt om een einde te maken aan fraude in de mestsector.”

Mestcriminaliteit 

Bij politieke partijen in Deurne  is  mestcriminaliteit al langer een groot thema. VVD pleit voor een harde aanpak van de rotte appels.  Transparant Deurne, PA/GroenLinks en PvdA vroegen onlangs nog om extra geld vrij te maken voor de strijd tegen mestfraude.  Mak ontraadde die motie omdat deze niet uitvoerbaar zou zijn, want  de gemeente is naar zijn mening niet bevoegd om toezicht te houden. Na de  publicaties gingen stemmen op om de motie opnieuw in te dienen. Ook kwamen er raadsvragen binnen over het onderwerp.

Daarnaast is er vanavond een grote bijeenkomst van Progressief Akkoord/GroenLinks over het onderwerp in Plein Vijf in Deurne.  Verschillende groene partijen uit Brabant en Limburg komen samen om een actieplan tegen de mestfraude te maken. Behalve lokale en provinciale politici is  Tweede Kamerlid  van GroenLinks Rik Grashoff aanwezig. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement