Volledig scherm
© Bert Jansen

Brandweermannen van grote brand in Someren-Heide nu de Helden van de Hei

SOMEREN-HEIDE - De blusbrigade voelde zich net als de buurt even machteloos bij de vuurzee bij recycling Van den Hoogen. Na 127 uur van wisselende diensten zijn ze nu de helden van De Hei.

Hij hoorde de bevelvoerder roepen dat die al een dikke, donkerzwarte rookwolk zag. Het was midden in de nacht. "Ik kon zelf niet kijken omdat ik tempo in de rit moest houden. Pas op een recht stuk weg heb ik even gekeken naar de vlammenzee." Er werd meteen al opgeschaald naar grote brand. "Met twee brandweerploegjes gingen we het echt niet redden." Hij deed het niet, maar: "Het liefst was ik toen midden door de weilanden naar de brand toe gereden."

Adrenaline
De adrenaline giert die zaterdagnacht - een week geleden - door het lijf van de 41-jarige Bart Welten uit Someren. Hij bestuurt de brandweerwagen die als eerste ter plaatse is bij de bandenbrand op het terrein van recycling Van den Hoogen, pal tegen de bebouwde kern van Someren- Heide. Welten voelt het nog als hij samen met collega's Henry van der Hulst (50) en Tom Rovers (29) terugblikt op 127 uur blussen aan de Groeneweg.

Zijn taak is ervoor zorgen dat er voldoende bluswater beschikbaar blijft. Er wordt snel water opgepompt uit een vijver die even verderop in de nieuwbouwwijk ligt. Welten sluit diverse slangen aan op de put voor de bed and breakfast naast het bandenbedrijf. De waterbron op het terrein van Van den Hoogen zelf blijkt onbruikbaar omdat die te dicht bij de bandenstapels en het vuur ligt. De brandweerwagen zou onherroepelijk smelten.

Welten moet ook eigenaar Jan van den Hoogen kort na het uitbreken van de brand in de gaten houden. De eigenaar van het bandenbedrijf staat vlak bij de brandweerauto die Welten bestuurde. "Ik zei enkele keren tegen hem: vriend, je blijft wel in de buurt van mijn auto, hè. Ik was bezig met de waterwinning. Dan kan ik het er niet bij hebben dat ik iemand moet gaan redden."

Andere korpsen
Gaandeweg de nacht komt er steun van korpsen uit de hele regio, waaronder Maarheeze. De chauffeur van die wagen wil ook gebruikmaken van de waterbron van Welten, maar die staat dit niet toe. Al het water is nodig om het huis, de bed & breakfast en loodsen naast het bedrijf te redden. Ook moet hij aan de veiligheid van zijn team denken. "We gingen met zeven mensen weg uit de kazerne en ik wil dan ook met zeven mensen terugkomen."

Omwonenden reageren steeds opgeluchter als de vlammen beetje bij beetje doven. Vanaf woensdagavond gaat het ineens hard. Het einde is in zicht en de kritische reacties van de buurt maken plaats voor waarderende opmerkingen over alle inzet. De brandweerlieden hebben de hele week in ploegendiensten doorgewerkt. Niets is de brandweer bij dit soort calamiteiten te gek, stelt Van der Hulst. Vanaf zijn post in Someren zijn alleen al elf uitrukken van telkens acht uur geweest. "Ik heb veel respect voor alle collega's."

De Hei toont dat respect uiteindelijk ook. Op vrijdagochtend worden enkele taarten uitgedeeld aan de 'kanjers'. Een bedankje voor vele uren bluswerk en het voorkomen van erger leed. "Dat deed ons erg goed", zegt Van der Hulst, "zeker gezien de discussie eerder in de week. Toen waren we even net zo machteloos als de buurt."

Of de oorzaak van de brand ooit achterhaald wordt, betwijfelt het trio. Daarvoor was het vuur misschien te verwoestend. Gissen naar de oorzaak doen ze niet.

Volledig scherm
© Bert Jansen

Deurne e.o.