De Deurnese burgemeester Hilko Mak
Volledig scherm
De Deurnese burgemeester Hilko Mak © Ton van de Meulenhof

Burgemeester Mak van Deurne oogst kritiek

DEURNE - De Deurnese burgemeester had 'niet de intentie' om een aanval op de media te openen. Maar zijn uitspraak dat mestfraude een 'hype' is die wordt gevoed met feiten 'die niet kloppen' valt slecht. 

De Deurnese burgemeester Hilko Mak krijgt flinke kritiek op zijn suggestie dat mestfraude door veehouders een 'hype' is die in gang werd gezet door de media. Mak zelf zegt in een schriftelijke toelichting dat hij burgers en boeren wilde oproepen om samen op te trekken. 

De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling) noemt fraude met mest 'een groot en serieus probleem'. "Door dit te typeren als een mediahype, wekt burgemeester Mak de suggestie dat het allemaal wel meevalt. Gelukkig neemt de sector dit probleem zelf wel serieus op."

,,Samenwerking bereik je zo niet", vindt Carly Arts, fractievoorzitter van de Deurnese partij Progressief Akkoord Groen Links. ,,Het is heel raar om z'n uitspraak te doen als heel Nederland weet dat er een mestprobleem is,  en Deurne is daarvan het epicentrum." 

Arts  wijst erop dat illegaal lozen van mest de gezondheid van mensen schaadt. ,,Dat is geen hype, zoiets moet je als burgemeester gewoon niet zeggen. Mest is een groot probleem en dan mag je niet wegkijken." Zij verwijst naar het politierapport  'Nationaal Dreigingsbeeld 2017'. Daarin wordt mestfraude een vorm van georganiseerde criminaliteit genoemd. 

Ook Jan van Hoof van actiegroep Mens Dier & Peel noemt dit rapport, waarin staat dat veertig procent van de mest in Nederland illegaal verdwijnt. In Zuidoost-Brabant gaat dat om 3,4 miljoen ton mest die per jaar in het milieu terechtkomt. ,,Die cijfers komen niet van de media, maar van de sector zelf", zegt Van Hoof. Hij noemt het verwijt van Mak aan de media 'misplaatst'. 

Quote

Het is heel raar om z'n uitspraak te doen als heel Nederland weet dat er een mestpro­bleem is, en Deurne is daarvan het epicentrum

Carly Arts, fractievoorzitter van de Deurnese partij Progressief Akkoord Groen Links

Maria Berkers van de Deurnese werkgroep 'Stop de stank' spreekt van een 'vreemde actie'. ,,Hij wil het voor de boeren opnemen, maar hier helpt hij ze echt niet mee. Dit maakt ook zijn eigen positie zwakker. Het is dom om de media de schuld te geven. Hij moet juist blij zijn dat dit probleem goed op de agenda staat." 

Mak krijgt wel bijval van de Deurnese CDA-fractievoorzitter Leo Cuijpers:  ,,Het gaat om de manier waarop mestfraude in de media is gebracht. Alsof alle boeren criminelen zijn. Er wordt wellicht gefraudeerd, maar je moet wel opletten welke termen je gebruikt. Mak heeft ook niet gezegd dat de feiten niet kloppen, wel dat hij daar een ander beeld bij heeft." Cuijpers wil niet zeggen of hij de uitspraken verstandig vindt: ,,Daar reageer ik niet op. Dat is de zaak van de burgemeester."

Mak stelt in de verklaring dat hij 'niet de intentie had' om de aanval op de media te openen'. Hij wil daar geen mondelinge toelichting op geven. Mak zegt dat hij boeren en burgers oproept om samen 'de goede dingen te doen'. Maria Berkers noemt dat 'onzin': ,,Wat zouden burgers dan moeten doen tegen mestfraude?"

Het ministerie van Landbouw heeft gisteren een toelichting gevraagd  op de uitlatingen van Mak en onthoudt zich verder van commentaar. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement