Volledig scherm
© Bert Jansen

Burgemeester Someren: 'Vuur kan snel uit zijn, maar ook bij slechte wind moeten we door'

SOMEREN - De blusmethode die sinds woensdag wordt toegepast bij de bandenbrand bij Van den Hoogen Recycling in Someren-Heide werkt erg goed. Dat meldde burgemeester Alfred Veltman donderdagmiddag tijdens een korte persconferentie. Als continu wordt doorgewerkt, is het vuur naar verwachting tegen het weekend uit.

De bandenbrand brak uit in de nacht van zaterdag op zondag en het vuur is nog altijd niet uit. Sinds woensdag wordt gebruik gemaakt van een nieuwe blusmethode. Via lange buizen met gaten wordt schuim dicht bij de vuurkernen in de bandenhoop gespoten. Daarna worden happen bandenresten weggehaald, gekoeld en afgevoerd.

Deze aanpak slaat aan, aldus Veltman. "Maar we moeten er wel continu mee doorgaan, anders nemen de temperatuur in de bandenstapel en daarmee de rookontwikkeling weer toe." De werkzaamheden zullen vanaf nu dus niet meer stilgelegd worden als de wind weer richting het dorp draait. Veltman: "Het advies blijft om ramen, deuren en ventilatoren gesloten te houden. En eventueel om naar elders uit te wijken."

Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Grote brand bij recylcingbedrijf in Someren-Heide. © Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Deurne e.o.