Volledig scherm
Cindy Jennings uit Deurne gaat niet met lege handen op vakantie naar haar geboorteland Colombia © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Cindy Jennings uit Deurne zet doneeractie op voor haar geboorteland Colombia

DEURNE - Een gepland familiebezoek aan haar geboorteland Colombia krijgt voor Cindy Jennings uit Deurne een onverwachte wending. Na het zien van televisiebeelden van de natuurramp in Mocoa is ze een doneeractie gestart.

In de nacht van 1 op 2 april werd Mocoa in Colombia getroffen door aardverschuivingen. Die leidden tot overstromingen. Meerdere wijken van het stadje zijn door modderstromen compleet weggevaagd. Inwoners werden in hun slaap overvallen, nadat er die dag evenveel regen gevallen was als in de hele maand maart.

Samen met haar kinderen Romeisha (8) en Elijah (5) keek Cindy Jennings – Van den Berkmortel naar het Jeugdjournaal, toen de beelden voorbij kwamen. ,,Mamma, is dat waar oma woont?”, vroegen ze me. Ik heb in Mocoa geen familie wonen, maar weet wel dat deze ramp in ieder dorp kan gebeuren. Met dezelfde fatale afloop”.

Adoptie
De nu 26-jarige Deurnese was anderhalf, toen ze samen met haar broer Yheferzon werd geadopteerd door het echtpaar Henry en Marleen van den Berkmortel. ,,Ik heb het hier super naar mijn zin en heb hele lieve pleegouders. We wisten al vroeg dat we geadopteerd waren, maar ik heb nooit de behoefte gehad om naar mijn biologische ouders te zoeken. Voor mij was de puzzel compleet.”

Tot in 2012 de wereld op z'n kop stond; via social media werd contact gezocht door Leidy Endo. Die bleek de oudere zus van Cindy en Yheferzon te zijn. ,,Ik wist helemaal niet dat ik nog een zus had. Leidy heeft tien jaar naar ons gezocht, maar belandde steeds op een dood spoor. Pas toen ze inzage in de documenten kreeg, kwam ze erachter waar we woonden. Plotseling heb ik er zelfs twee zussen bij en wel meer dan 25 neven en nichten. Het is een mooie toevoeging op wat ik al had.”

Biologische ouders
In 2014 ging de hele familie Van den Berkmortel naar Colombia om kennis te maken met de biologische ouders van hun kinderen. In Florencia, hoofdstad van het departement Caquetá, gelegen langs het Amazonegebied. Het ligt 270 kilometer van het nu getroffen Mocoa. ,,Colombia is een stukje van mij geworden, ik ben ervan gaan houden. Het land is supermooi, maar de mensen zijn heel arm. Mijn zus woont met haar kinderen in een huis met golfplaten op het dak. De elektrische kabels hangen door het huis, terwijl er gekookt wordt op gas. Ik moet er niet aan denken wanneer daar iets zou gebeuren. Dat geldt ook voor de ramp in Mocoa. Er zijn de afgelopen tijd veel bossen gekapt en in de bergen ligt vooral zand. Een nieuwe ramp in dit regenseizoen kan zomaar weer gebeuren. Ik weet nu hoe ze leven: als de modderstroom komt, kom je er nooit levend uit.”

Daarom is Cindy een doneeractie gestart. Ze hoopt met steun van inwoners uit de regio Deurne 2000 euro op te halen. Volgende week zaterdag vertrekt Jennings naar Colombia. ,,Door spullen ter plaatse te kopen steun ik ook nog de lokale ondernemers. Ik wil graag helpen. Aan de hand van de lijst van het Rode Kruis wordt er ingekocht.”

Op Facebook (this is me Cindy) en via een blog en vlog zal ze te volgen zijn. Ook wil ze kinderen in de omliggende ziekenhuizen speelgoed en kleurboeken geven. ,,Door de werkdruk van het personeel liggen die kinderen de hele dag op bed. Op een simpele manier kun je ze toch enige afleiding geven.”