Volledig scherm
Jacqueline Ketelaar Prodas © ED

Commotie over scholen Deurne

DEURNE - Scholenkoepel Prodas ontkent dat er sprake is van fusie scholen Zeilberg en Heiakker. CDA stelt dat die plannen er wel degelijk zijn. 

Prodas verwijt het CDA geruchten te verspreiden over niet bestaande plannen voor het basisonderwijs in Deurne. Dat het een privé-gesprek gebruikt om politiek te bedrijven. Het CDA stelt dat er wel degelijk ideeën leven, maar dat Prodas die niet naar buiten brengt. En dat het opkomt voor bezorgde ouders.

Wat is er aan de hand: overal zijn gemeenten en schoolbesturen aan het kijken hoe de toekomst van het onderwijs eruit ziet. Welke gebouwen en voorzieningen zijn daar de komende jaren voor nodig. Sommige scholen zitten te ruim in hun jasje, andere te krap. 

Daarom worden nieuwe huisvestingsplannen opgesteld. In Helmond en Asten is dat al gebeurd: daar zijn voorstellen gedaan voor sluiting, samenvoeging en nieuwbouw. In Someren en Deurne komen die plannen er aan. Dat leidt tot speculaties. Zo gaat het gerucht dat de basisscholen Zeilberg en D'n Heiakker worden samengevoegd in een nieuw gebouw, in de Kulert. Bezorgde ouders in de Zeilberg trokken hierover al aan de bel bij de dorpsraad.

Broer

Het CDA sprong daar op in. En kreeg een bevestiging, zegt commissielid Carel Dahmen. Directeur Harrie Berkers van d'n Heiakker zou dat gezegd hebben tegen zijn broer Mario Berkers, voorzitter van CDA Deurne. 

Dat was een vertrouwelijk gesprek, bevestigen beide broers. Waarin ze het hadden over de mogelijkheden. Harrie baalt ervan dat de inhoud op straat is beland. En Mario vindt het vervelend dat zijn broer nu in een lastig parket is gekomen. ,,De commotie komt van mij af", is hij eerlijk. ,,Ik heb naar die ouders aangegeven dat er breder wordt gekeken dan alleen Zeilberg. Meer niet." Beiden benadrukken dat Prodas inderdaad geen concrete plannen heeft.

Toch voelde de scholenkoepel zich genoodzaakt om de ouders van beide basisscholen een brief te sturen. Dat het slechts ging om 'toekomstdromen van één betrokkene'. Bestuursvoorzitter Jacqueline Ketelaar spreekt van 'verkiezingsretoriek' van het CDA.

Carel Dahmen geeft toe dat door de aanstaande raadsverkiezing de zaak wat aangescherpt is. ,,Maar we willen voorkomen dat ouders pas achteraf kunnen meebeslissen, zoals in Asten is gebeurd. De eerste signalen kwamen van die ouders. Wij vinden dat elk kerkdorp een eigen school moet hebben. Ook Zeilberg. Daar gaat de gemeente over en dat willen we nu al politiek vastleggen." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement