Volledig scherm
Schets van nieuwbouw appartementencomplex aan de Lagekerk in Deurne © ED

Complex Lagekerk in Deurne krijgt ondergrondse parkeerkelder

DEURNE - Aan de moeizame weg om 37 appartementen te bouwen aan de Lagekerk in Deurne komt mogelijk op korte termijn een einde. Projectontwikkelaar Lage kerk bv heeft het voornemen om een parkeerkelder te bouwen onder het nieuwe complex. Daarmee voldoet het plan volgens de initiatiefnemers en burgemeester en wethouders aan de officiële parkeernorm.

Voor de bewoners van de 37 nieuwe appartementen moeten 45 parkeerplaatsen op eigen terrein worden gerealiseerd. Daarvan komen er in de nieuwe opzet 17 onder de grond te liggen en 28 bovengronds.

De vorige versies van het bestemmingsplan Lagekerk werden afgekeurd. Omwonenden dienden twee beroepen in omdat het onderdeel parkeren niet goed genoeg geregeld was. Ook bleek de maximale goot- en nokhoogte niet afdoende vastgelegd.

In eerste instantie waren er voor het project 37 parkeerplekken ingetekend. De resterende acht zouden dubbel gebruikt moeten worden met die van een huisartsenpraktijk. Maar dat kon niet, oordeelde de Raad van State en de gemeente moest het plan aanpassen.

Ruimtelijke argumenten

Uiteindelijk kwamen de initiatiefnemers met een nieuwe oplossing: de aankoop van een strook grond, grenzend aan het parkeerterrein van Jumbo. De raad kon daar vervolgens niet mee instemmen omdat de koopovereenkomst ontbrak. Het resultaat: alles werd vernietigd.

De gemeente hoefde van de Raad van State niet helemaal opnieuw te beginnen met het bestemmingsplan, maar kon volstaan met het oplossen van de twee gebreken. Het is nu aan de gemeenteraad. De aangepaste versie kan alleen nog afketsen op 'ruimtelijke argumenten'. Mocht de raad niet instemmen met de plannen dan kan de gemeente aansprakelijk worden gesteld 'voor alle door initiatiefnemer gemaakte kosten en te derven omzet', aldus het college.

Een van de bezwaarmakers, Piet Pardoel, laat weten benieuwd te zijn wat de Raad van State van de oplossing vindt. Hij kan zich niet voorstellen dat dit plan wel wordt goedgekeurd. ,,De afmetingen van de stallingsruimten in de kelder zijn zodanig krap dat er onmogelijk van parkeerplaatsen gesproken kan worden. Mochten er al auto's in kunnen, dan kun je niet op een normale manier uit- of instappen."

Volledig scherm
De locatie van het nieuwe complex aan de Lagekerk in Deurne. © ED
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement