Volledig scherm
Michel Lintermans (links) is één van de initiatiefnemers van de graffitiwand in Deurne. © FotoMeulenhof

Cultuurgeld Deurne voor De Wieger en graffitiwand

DEURNE - De Spoorzone in Deurne krijgt een graffitiwand van tweehonderd vierkante meter vol met 'Legendes van Deurne'. Kansmakers op een plekje op de muur zijn de dwaallichtjes uit de Peel, De Gouden Helm of de legende van het Zandbos. In die verbeelding figureren bekende Deurnenaren als Monic Hendrickx en Ernst Jansz, maar ook onbekende Deurnenaren.

De gemeente doneert 10.000 euro aan het kunstwerk dat op een muur van het pand van Artofil aan de Industrieweg 21 moet komen. Een van de initiatiefnemers van de graffitiwand is Michel Lintermans van de coöperatie Stationspark Deurne.

Het geld komt uit het subsidiepotje van 'Het verhaal van Deurne'. Deurne wil met die regeling (waar de raad 50.000 euro per jaar voor uittrok) culturele verenigingen stimuleren om de identiteit van Deurne te verbeelden. Naast de graffitimuur heeft ook museum De Wieger geld gekregen uit het fonds. De gemeente draagt achthonderd euro bij aan de tentoonstelling Als ik van Brabant zing...over Jules de Corte die vanaf september in het museum te zien is. Er zit nu nog 3.000 euro in de pot, aldus wethouder Marinus Biemans. De voorwaarden zijn dat de activiteit 'Het Verhaal van Deurne' vertelt, dat er een samenwerking is met andere partijen en dat het leerzaam is.

Projecten die eerder geld kregen, waren onder andere basisschool de Peelparel (film door schoolverlaters), een expo van werken van Hendrik Wiegersma in de Sint Willibrorduskerk en een dansproject voor de groepen 1 tot en met 4 van de Deurnese basisscholen.