Volledig scherm

Daandels: beetje spijt van roken in café

DEURNE - Hij zal echt geen sigaret meer opsteken als hij nog eens in een horecazaak is. Maar een goed voorbeeld geven tussen zoveel mensen die blijkbaar moeiteloos het rookverbod in een café overtreden, dat heeft toch ook weinig zin.

Zo kijkt burgemeester Gerard Daandels van Deurne terug op een week waarin hij in het middelpunt van de belangstelling stond doordat hij in de gemeenteraad beaamde dat hij een sigaret gerookt heeft in een horecazaak.

Roken in de horeca mag niet, maar in veel cafés wordt dat verbod overtreden en soms massaal, deelde Daandels mee ook ondervonden te hebben in Deurne. "Spijt? Ja, wat is spijt? Ik was met een groep jonge mensen op stap in een drukke zaak waar veel gerookt werd en toen heb ik ook een sigaret opgestoken. Als ik nu zie wat voor schijnwerpers je op je gericht krijgt, dan had ik dat misschien toch niet gedaan. En ik kom niet zo vaak in de horeca, maar ik zal er wel voor passen daar nog één sigaretje te roken, ook als dat de ondernemer kennelijk niet stoort", aldus Daandels, die bekend staat als fervent roker.

De burgemeester kreeg in de raad en ook daarna in publicaties het verwijt dat hij niet bepaald het goede voorbeeld gaf, terwijl een burgemeester en andere bestuurders toch een voorbeeldfunctie hebben. "Als er honderdvijftig mensen in die zaak staan van wie er honderd roken, maakt het geen verschil of ik er dan wel of niet eentje opsteek. Zo'n voorbeeld helpt daar dan ook niet", zegt Daandels over zijn nachtelijke aanwezigheid in een café in Deurne.

Hij heeft in elk geval geen spijt van zijn ontboezeming in de gemeenteraad. "Nee hoor, ik zal zoiets nooit ontkennen: het is gebeurd en het werd ter sprake gebracht. Ik ben altijd heel open en transparant." Maar wat hem betreft is dit hoofdstuk nu wel afgesloten.

Daandels zegt dat hij in de raad de spagaat heeft willen signaleren waarin de overheid zit met handhaven.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement