Volledig scherm
Een impressie van het nieuwbouwplan aan de Spoorzone in Deurne.

Deurne bouwt driftig door: Komende tien jaar worden er 925 woningen opgeleverd

DEURNE - In Deurne worden de komende tien jaar in totaal 925 woningen opgeleverd. De gemeente speelt vooral in op de vraag naar starterswoningen die minder dan 250.000 euro kosten.

Van crisisjaren geen enkel spoor meer. Sterker nog: in Deurne wordt driftig gebouwd. Tussen nu en 2030 komen er 925 huizen bij. Daarvan zijn 64 kavels bestemd voor mensen die hun eigen droomhuis uit de grond willen stampen. 
In de gemeentelijke woningbouwplannen voor de komende tijd is vooral veel aandacht voor ‘betaalbare’ koophuizen, met woningen tot 250.000 euro. Dat aanbod blijft tot nu achter ten opzichte van de vraag, is de conclusie van de gemeente.

Voorrang

Starters, jonge gezinnen en senioren hebben in Deurne voorrang als het gaat om nieuwe projecten. Dat bepaalde de raad in 2015 bij het vaststellen van de Woonvisie.  Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt bij nieuwbouw of verbouw van bestaande panden.  

Los van de 925 toekomstige woningen zijn er in Deurne meer mogelijke bouwlocaties dan in de plannen zijn opgenomen. In totaal zouden er nog vijf- tot zeshonderd extra woningen bij kunnen worden gebouwd, mocht dat nodig zijn. 

Het afgelopen jaar werd er in Deurne 151 keer een sleutel overhandigd van een nieuw huis; tachtig ervan waren koopwoningen. Van deze tachtig hadden er 61 een verkoopprijs onder 250.000 euro. Per 1 januari 2018 waren er 215 woningen in aanbouw, waarvan 130 koopwoningen en 74 met een verkoopprijs onder 250.000 euro. ,,Al deze woningen zijn verkocht, evenals het overgrote deel van de duurdere koopwoningen en kavels”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Naast 'goedkopere'koophuizen zet de gemeente ook in op meer huurwoningen.

Onderstaand een greep uit projecten die de komende tijd worden afgerond, in de stijgers gezet of waarvoor de eerste schop de grond in verdwijnt.
 

Volledig scherm
Derpsestraat Deurne, nieuwbouw. © Bots Bouwgroep

Derpsestraat Deurne, 34 woningen. Uitgevoerd door Bots Bouwgroep.
Voor het terrein waar eerst de bouwbedrijven Coopmans en Lutters gevestigd waren, worden zeven starterswoningen, twaalf doorstarterswoningen,  zeven patiowoningen en  acht tweekappers gebouwd.

Volledig scherm
Impressie van de nieuwbouw aan het Hoogeind in Liessel © Keeris Architecten

Hoogveld Liessel, 9 woningen. 
Op het voormalige terrein van de sporthal gaat een groep Liesselnaren via  een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)samen negen nieuwe huizen laten bouwen. 

Volledig scherm
't Stijn in Deurne. Hier komt nieuwbouw. © t Stijn

Stijn Streuvelslaan, Hogeweg en Molenstraat Deurne, 15 appartementen
't Stijn (ook een CPO) is een initiatief van een groep Deurnese vijftigplussers die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen in een eigen levensloopbestendige woning.  In totaal worden er vijftien appartementen gebouwd. Er zijn nog twee appartementen op de begane grond en drie op de verdieping beschikbaar. 

Volledig scherm
Aan Lagekerk in Deurne komt nieuwbouw. © Lagekerk bv

Lagekerk Deurne, 37 appartementen.
Project met veel vertraging. Uiteindelijk lukte het de gemeente en initiatiefnemers van het project het afgelopen jaar niet om voldoende parkeerplekken te waarborgen in het plan. Daarom werd het door de Raad van State vernietigd. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe versie.  

Boerenbond terrein Neerkant, 12 woningen
Er is nog geen concreet plan, alle bouwers die daar aan de slag willen kunnen zich melden. 

Volledig scherm
De Spoorzone Deurne. Hier moeten 32 rij- en hoekwoningen komen, gelegen aan de Fabriekstraat en de daarachter gelegen Laurens Costerstraat en Steenovenweg. © Facade Deurne

Spoorzone Deurne, meerdere woningen 

De Spoorzone is al een heel eind gevorderd, maar de komende tijd worden er nog altijd heel veel woningen opgeleverd, waaronder 32 rij- en hoekwoningen aan de Fabriekstraat en de daarachter gelegen Laurens Costerstraat en Steenovenweg.

Volledig scherm
Er komt nieuwbouw aan de Zandbosweg in Deurne. © Bergopwaarts

Zandbosweg Deurne, 27 sociale huurwoningen
In november vorig jaar is woningbouwcorporatie Bergopwaarts begonnen met fase 2 van de Zandbosweg: 27 sociale huurwoningen, waarvan 11 appartementen en 8 beneden- en 8 bovenwoningen.

Volledig scherm
Impressie van de nieuwbouw aan de Markt in Deurne. © Bergopwaarts
Volledig scherm
De nieuwbouw aan de Deurnese Martinetstraat © Bergopwaarts

Martinetstraat / Markt, 22 sociale huurappartementen

In de voormalige bibliotheek wordt nu de laatste hand gelegd aan 22 sociale huurappartementen, waarvan drie maisonnettes en een commerciële ruimte.

Volledig scherm
In de oude school aan de Kruisstraat komen koopappartementen voor starters. © Ton van de Meulenhof

Kruisstraat Deurne, 85 appartementen
In de twee voormalige schoolgebouwen verrijzen vijftig nieuwe huurappartementen in het goedkope segment. Daarnaast komen er tot 35 goedkope/ middeldure koopappartementen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement