Volledig scherm
© StockExchange

Deurne mag weer hopen op tunnel bij het spoor

DEURNE - De kans dat Deurne alsnog een spooronderdoorgang bij de Binderendreef krijgt, is maandag een stuk groter geworden.

De provincie is bereid 60 procent van de kosten voor haar rekening te nemen, bijna 8 miljoen euro. Deurne moet de overige 5,2 miljoen betalen.

De Deurnese gemeenteraad zal dus nog wel moeten instemmen met een extra investering; naast de 3,3 miljoen die eerder werd gereserveerd, zal nog 1,9 miljoen moeten worden vrijgemaakt. Wethouder Helm Verhees is hoopvol. "De tunnel is nog nooit zo dichtbij geweest als nu. Wat betreft veiligheid en bereikbaarheid kan dit voor Deurne een doorbraak zijn."

Eerder slaagde Deurne er ondanks een intensieve lobby niet in rijksgeld te krijgen voor de aanleg van een tunnel. Daarbij ging het om het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO). Ditmaal is de deal met de provincie een onderdeel van een gezamenlijk plan van het Rijk, de provincies Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten langs het spoor om de hele Brabantroute (Rotterdam-Venlo/Duitsland) veiliger en stiller te maken. Totale investering: 80 miljoen euro.

Op dit traject blijven ook in de toekomst treinen met gevaarlijke stoffen rijden, maar dat worden er wel een stuk minder dan de voorbije jaren. Toen werden de afgesproken maximale risico's voor de omgeving fors overschreden.

Lees dinsdag meer in het ED of in de digitale krant.

Deurne e.o.