Ondertekening overeenkomst glasvezel Deurne, links burgemeester Hilko Mak, rechts Eric Vos van E-Fiber
Volledig scherm
Ondertekening overeenkomst glasvezel Deurne, links burgemeester Hilko Mak, rechts Eric Vos van E-Fiber © Fotomeulenhof

Deurne ondertekent overeenkomst voor glasvezel

DEURNE - Alle seinen staan op groen voor de aanleg van glasvezel in Deurne. Het is nu aan de inwoners of de kabels ook echt de grond in gaan. Als 39 procent zich aanmeldt, ligt er over in 2020 in heel Deurne glasvezel.

Burgemeester Hilko Mak en Eric Vos van E-Fiber ondertekenden maandagmiddag een overeenkomst die aanleg van glasvezel mogelijk maakt. Eind september start de wervingscampagne. Ook worden er meerdere bijeenkomsten georganiseerd waar Deurnenaren info kunnen krijgen over de glasvezeloperatie.

Die zal doorgaan als 39 procent van de inwoners zich aanmeldt. Mensen moeten daarvoor een van de aanbieders kiezen die hun diensten leveren via het nieuwe netwerk. Dat is nog niet een provider als KPN of Ziggo, laat Eric Vos weten. ,,En dat is niet omdat wij ze weigeren, maar omdat ze dat zelf niet willen. Zij hebben natuurlijk zelf ook een netwerk waar ze geld op willen verdienen." Er zijn wel kleinere en soms onbekendere aanbieders die volgens Vos 'net zo goed zijn'. Deze partijen, waaronder TriNed uit Sint-Oedenrode en Plinq, zullen zich allemaal de komende tijd aan Deurne presenteren.

Glasvezelondernemer E-Fiber wil het netwerk in de hele gemeente aanleggen, zowel binnen de bebouwde kom als in het buitengebied. Aansluitingen gaan Deurnenaren nul euro kosten. Dit kan onder andere omdat de gemeenteraad onlangs instemde met een verlaging voor de legeskosten. Dit geldt overigens voor alle kabel- en leidingbedrijven die projecten met een tracé van meer dan 10 km aan willen leggen in Deurne.

De operatie gaat ongeveer anderhalf jaar duren, aldus Eric Vos. De schatting is dat in 2019 begonnen kan worden met de klus. Als de aanleg klaar is, heeft iedere aansluiting een kastje. Mensen die niet meteen glasvezel willen, kunnen ook later instappen. Zij moeten dan rekenen op activatiekosten, een bedrag van ongeveer 450 euro.

E-Fiber legde eerder al netwerken aan in Boekel en het Land van Cuijk.