Volledig scherm
Het braakliggende gebied in Deurne nabij de Langstraat. Hier zou het kassencomplex moeten verrijzen. Tot die tijd verpacht de gemeente het gebied aan verschillende agrariërs. © Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij

Deurne wil omstreden pachter weren van gemeentegrond

DEURNE - Deurne wil regels voor het verhuren van zijn eigen grond aanscherpen. Agrariërs kunnen tot drie jaar uitgesloten worden van pacht als ze zich niet aan de wet hielden. Dit naar aanleiding van misstanden bij de gebroeders Nooijen, die ook gemeentegrond huurden.

Het voorstel om de regels aan te scherpen wordt dinsdag besproken door burgemeester en wethouders. De gemeente laat dit weten na vragen over de gemeentegronden die de gebroeders Nooijen huren. 

De agrarische ondernemers werden eind januari gecontroleerd door het Peelland Interventie Team (PIT).  Bij de inval bleek dat de broers op grote schaal mest van derden verwerken, terwijl ze daarvoor geen vergunning hebben. 
De misstanden kwamen eerder al aan het licht.  In oktober 2016 bleek bij een controle dat er sprake was van grootschalige mestverwerking. Uiteindelijk werd de PIT-actie op poten gezet met onder andere de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

Nooijen pacht gemeentelijke gronden in het glastuinbouwgebied.  Dat bleek onder meer uit antwoorden op vragen van PA/GroenLinks. 
De jaarlijkse pachtovereenkomst liep op 30 november 2017 af.  Of de gemeente die relatie voortzet is nog onduidelijk, liet een woordvoerder gisteren desgevraagd weten. Burgemeester en wethouders zijn bezig de inschrijf- en uitgiftevoorwaarden aan te scherpen. Dinsdag hakken ze daarover een knoop door. 

Deurne wil pachters weren die de grond op zo'n manier gebruiken of beheren dat dit tot een melding bij de NVWA of een aangifte bij de politie leidt.  ,,Deze mensen komen dan de drie  opvolgende jaren niet in aanmerking om te pachten. Het gaat dan om het aanwenden van bestrijdingsmiddelen, dierlijke mest of kunstmest in strijd met wet- of regelgeving of het zonder toestemming van de gemeente of buiten de toegestane periode scheuren van grasland.”

Inschrijvers waarvan het bekend is dat zij veroordeeld zijn voor het schenden van de  regels rondom het pachten, komen de drie jaar volgend op de veroordeling ook niet meer in aanmerking.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement