Volledig scherm
Kitty Beelen. © Rene Manders

Dikke rekening voor Beelen en Van Roekel van Zorghuis Deurne

DEURNE - De twee faillissementen rond het Zorghuis/Zorgdorp in Deurne krijgen voor de eigenaren Kitty Beelen en Alex-Eddy van Roekel nog een vervelend staartje. Zij zijn door de civiele rechter in Eindhoven veroordeeld tot betaling van de resterende schulden. Als voorschot moeten ze samen per faillissement alvast 250.000 euro betalen, in totaal dus een half miljoen. De zaak was aangespannen door de curator.

Het Zorghuis ging in 2013 van start in het oude missiehuis aan de Vlierdenseweg. Het hoofdgebouw van het voormalige kloostercomplex werd een klein jaar later omgetoverd tot Zorgdorp. Het verzorgende personeel van beide instellingen en de mensen van de ondersteunende diensten (administratie, horeca, receptie, schoonmaak en dergelijke) waren ondergebracht in twee aparte bv's. 

Beelen en Van Roekel hadden een succesformule te pakken, zo leek het: de hoogwaardige, persoonlijke zorg in een prachtige omgeving sprak erg tot de verbeelding. Maar eind 2015 vroegen de eigenaren het faillissement aan van de facilitaire tak van het Zorghuis/Zorgdorp. Een langslepend conflict met de pandeigenaar had roet in het eten gegooid, zo beweerde Beelen.

Financieel wanbeleid
Curator Geurt te Biesebeek (Aben & Slag Advocaten) kwam tot een heel andere conclusie: financieel wanbeleid, onbehoorlijk bestuur. Hij becijferde dat er bij Facilitair sprake was geweest van grofweg tweemaal zoveel uitgaven als inkomsten. Ook waren jaarrekeningen niet gepubliceerd en was er voor het personeel maandenlang geen loonbelasting afgedragen, met als gevolg een belastingschuld van tonnen.

Onder de voornaamste schuldeisers van de facilitaire tak van het Zorghuis/Zorgdorp was de zorg-bv. Die ging ruim een maand later eveneens op de fles. De hele kwestie wekte eind 2015 en begin 2016 veel beroering in Deurne. Tientallen werknemers verloren hun baan, cliënten en hun familieleden zaten in de rats.

'Voor zichzelf gezorgd'
Beelen en Van Roekel hebben zich bij de civiele rechter proberen te verweren tegen de aantijgingen van Te Biesebeek. Tevergeefs. Vrijwel al hun argumenten zijn van tafel geveegd, zo leert het negen pagina’s tellende vonnis. De rechter rekent Beelen en Van Roekel zwaar aan dat zij vlak voor de faillissementen geld naar hun persoonlijke bv’s hebben overgemaakt, zonder duidelijke rechtsgrond. De twee hebben toen ‘louter voor zichzelf gezorgd’, luidt het oordeel.

  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

Deurne e.o.