Volledig scherm
Elsendorp Ilona Chwalisz met kinderen © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Drie tientjes minder huur in de Peel is toch 360 euro per jaar

ELSENDORP/LIESSEL - De jaarlijkse huurverhoging is net zo vanzelfsprekend als het betalen van belasting. Dan schrik je dus als er een post binnenvalt waarop staat dat je voor eerst mínder geld hoeft te gaan betalen. Ik dacht: ‘Klopt dit wel?’”

Ieder jaar valt rond april een brief van de verhuurder in de bus. Of je nu al dertig jaar op dezelfde plek woont of pas vijf maanden, de boodschap is eigenlijk altijd hetzelfde: beste huurder, u moet dit jaar elke maand weer iets meer geld aan ons gaan overmaken. Aan die wetmatigheid is zelfs de Poolse Ilona Chwalisz al gewend. Of wás. Een paar weken terug las ze de brief van haar woningbouwvereniging voor de zekerheid nog maar een keer: „Ik dacht: ‘Klopt dit wel?’ Zolang als ik hier woon, is de huur omhoog gegaan, nu stond er dat ik 29 euro minder hoefde te betalen.”

Chwalisz woont in een huurwoning in Elsendorp, eigendom van Goed Wonen. Ze is een van de mensen bij wie voor het eerst in jaren de huur omlaag ging, maar zeker niet de enige: Ik hoorde van een vriendin uit Milheeze dat zij een tientje minder hoeft te betalen.” In totaal gaat 30 procent van de huurders bij de Gemertse volkshuisvester erop vooruit. In de Peelregio hadden ook ongeveer driehonderd huurders van Bergopwaarts (7 procent) reden tot juichen.

Extra kosten
De huurverlaging werd ook wel eens tijd. De afgelopen jaren dreigden de woningen steeds minder betaalbaar te worden. Ze moesten energiezuiniger en veiliger worden én verhuurders moesten ineens belasting betalen per te verhuren huis. En dus verhoogden de woningbouwverenigingen vaak de prijzen om al die extra kosten te kunnen ophoesten. De overheid trok aan de rem: huurwoningen zijn er voor het volk met de kleine portemonnee. De huren moeten door hen nog wel te betalen zijn.

Bij Bergopwaarts en Goed Wonen maken ze daar nu werk van, te beginnen met de grote verschillen tussen huurprijzen van mensen die in precies dezelfde huizen wonen. Soms kan het zijn dat je buurman, die er al veel langer woont, minder hoeft te betalen dan jijzelf. Dat is in de loop der jaren zo gegroeid”, zegt Mark Kieft, manager Wonen bij Bergopwaarts. “Nu hebben we opnieuw gekeken wat een reële huurprijs is voor de woning. Wie eronder zit, gaat in huurprijs omhoog; wie erboven zit krijgt juist een huurverlaging. Uiteindelijk moet iedereen in hetzelfde huis ongeveer hetzelfde betalen.”

Jeu de boules
Gerrit van Otterdijk behoort tot die laatste groep. Hij woont in een appartement van Bergopwaarts in Liessel. 69 jaar is hij inmiddels. In plaats van 741 gaat hij vanaf nu 711 euro betalen. Ik heb maar een pensioentje van 200 euro. Dus de drie tientjes extra per maand zijn mooi meegenomen.” Waar hij dat voor kan gebruiken? Ik heb hobby’s genoeg: biljarten, al daar ben ik niet zo goed in en jeu de boules, al is dat niet zo duur. Als ik ’s avonds ga gooien, betaal ik een euro voor een beker koffie.”

Voor Ilona Chwalisz komt de huurverlaging nog beter uit. Ze heeft financieel een paar pittige jaren achter de rug. Haar man werkt als zelfstandige, maar heeft daardoor ook een onregelmatig inkomen. Soms was ik het ene gat met het andere aan het vullen. Of ik vroeg of ik de huur een week later kon betalen”, vertelt ze in vloeiend Nederlands. De huurverlaging van 731 naar 702 euro is dan ook zeer welkom. Dertig euro klinkt niet als bijzonder veel, maar per jaar is dat 360 euro. Dat kan ik goed besteden aan mijn kinderen of vakantie.”

Volledig scherm
Hr. van Otterdijk voor zijn woning in Liessel © FotoMeulenhof
  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

Deurne e.o.