Volledig scherm
Ook Deurne krijgt glasvezel. © ANP XTRA

E-Fiber wil gratis glasvezel voor heel Deurne aanleggen

DEURNE - Deurne krijgt als laatste gemeente in de Peel glasvezel. De aansluiting gaat inwoners nul euro kosten. Dinsdagmiddag is na een lange periode van onderhandelen witte rook opgestegen uit het gemeentehuis.

Glasvezelondernemer E-Fiber wil in de hele gemeente Deurne een netwerk aanleggen, zowel binnen de bebouwde kom als in het buitengebied. Het bedrijf wil dat doen zonder dat inwoners, organisaties en bedrijven aansluitkosten moeten betalen.

Dit kan onder andere omdat de gemeente E-Fiber tegemoet wil komen in de legeskosten. Voor er definitieve afspraken worden gemaakt, moet de gemeenteraad daarmee instemmen.

Kosten

Bij kabel- en leidingprojecten die langer zijn dan tien kilometer blijken de leges onevenredig hoog, aldus verantwoordelijk wethouder Helm Verhees. In het geval van de glasvezelaanleg gaat het om meer dan 300 kilometer. De gemeente stelt nu voor om de totale legeskosten te bepalen op basis van de omvang van het hele project. Het voorstel wordt in maart voorgelegd aan de raad. ,,Als we de volledige legeskosten zouden rekenen, dan zouden we er enorm rijk van worden. Dat is niet onze bedoeling. We willen kostendekkend werken, daarom kan er wat ons betreft een lager bedrag gerekend worden." Bewoners betalen deze misgelopen kosten niet alsnog via een omweg, bevestigt Verhees desgevraagd. ,,Het gaat bewoners niets kosten. Echt nul euro."

Of het glasvezelnetwerk er daadwerkelijk komt, hangt uiteindelijk af van voldoende deelname in Deurne. E-Fiber streeft een percentage van rond de veertig procent na voordat het bedrijf start met aanleggen.

Andere gemeenten

In omringende gemeenten kwam het onlangs tot afspraken met Mabib. Zij realiseren alleen aansluitingen in het buitengebied. Per huishouden moet bij deze ondernemer eenmalig 1815 euro worden betaald, of eenmalig 250 en maandelijks 15 euro.

Het verschil met de nul euro voor Deurne zit 'm volgens Verhees in het feit dat Mabib alleen het buitengebied van glasvezel voorziet, wat relatief kostbaar is, en niet de kernen. Deurne heeft nog nergens glasvezel en dus kan E-Fiber hier veel adressen aansluiten. Ook in de kern, waar veel aansluitingen zijn op weinig meters. ,,We dachten lange tijd dat dit een nadeel was, maar nu blijkt het dus een voordeel."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement