Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Eerbetoon van 4500 kilo aan zon en licht in Lierop

LIEROP - Of hij trots is, nu het beeld eenmaal op zijn plaats staat in de Lieropse bossen? „Nog niet, straks misschien.” Hij blaast even uit. Het was stiekem toch spannend. De stenen griffioen, een beeldhouwwerk van 4500 kilo, is voor het moment de kers op de taart van zijn levenswerk.

Kunstenaar Luciën van der Eerden heeft er een jaar aan gewerkt en het beeld werd donderdag met een hoogwerker op zijn sokkel gehesen. De griffioen, een mythologische bewaker van het licht en de zon, is de laatste toevoeging aan zijn indrukwekkende Zonnetempel in de bossen bij Lierop.

Tempels
De Inca’s, de Maya’s, de Egyptenaren; oude beschavingen die door het bouwen van gigantische tempels de zon vereerden. Maar om zo’n tempel te zien hoef je niet het vliegtuig te pakken, afslag 35 op de A67 bij Lierop kan ook. Want precies naast deze snelweg, op een vijf hectare groot bosperceel, begon Luciën van der Eerden (70) in 1975 met de bouw van zijn levenswerk. Na veertig jaar hakken en houwen, lijkt de Zonnetempel Lux et Terra zijn voltooiing te naderen.

Lees het hele artikel vrijdag in het ED, of via de digitale krant.

Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof
Volledig scherm
Luciën van der Eerden bij de net geplaatste, mythologische griffioen. Het loodzware beeldhouwwerk werd met een hoogwerker geplaatst. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Deurne e.o.