Volledig scherm
Het Fraterhuis in Deurne. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

'Eigenaar Fraterhuis Deurne intimideert bewoners in Utrecht'

UTRECHT/DEURNE - Vastgoedondernemer Marcel van Hooijdonk zou zich in Utrecht schuldig hebben gemaakt aan intimidatie en bedreiging van huurders, zo heeft het CDA in die stad vernomen. Woordvoerder Matthijs Keuning van die gemeente bevestigt dat een van de bewoners hiervan melding heeft gemaakt.

Van Hooijdonk is ook in Deurne actief waar hij studenten wil huisvesten in zijn Fraterhuis. Onlangs werd de sloop stilgelegd omdat een sloopvergunning ontbrak. In de Domstad stelt het CDA vragen aan burgemeester en wethouders over de signalen van intimidaties en bedreigingen. Raadslid Bert-Jan Brussaard is het optreden van 'huisjesmelkers' zoals Van Hooijdonk spuugzat: ,,De gemeente moet alle middelen aangrijpen om lieden met dit soort gedrag het leven zuur te maken.''

Overlast

Het raadslid sprak onlangs met huurders van Van Hooijdonk in de Nachtegaalstraat. Zij vertelden hem dat de problemen begonnen nadat een paar bewoners naar de huurcommissie waren gestapt om de hoogte van hun huur aan te vechten. Daarna zou de huisbaas een bewoner in het studentenhuis hebben gezet om overlast te veroorzaken en de andere bewoners te intimideren of te bedreigen. Een beproefde methode van Van Hooijdonk, aldus Brussaard. Bij andere van zijn studentencomplexen zou hij ook zo te werk zijn gegaan, zegt het CDA-raadslid. Van Hooijdonk is hiervoor echter nooit veroordeeld.

Huurders van de Nachtegaalstraat willen uit angst niet praten. Van Hooijdonk ontkent alle beschuldigingen. ,,Ik heb niemand neergezet om iemand te intimideren of te bedreigen. Bij mijn weten is dat ook niet gebeurd, overigens. Het is meer een botsing der leefstijlen. Ik zal in ieder geval contact opnemen met een paar kamerhuurders over hun kant van het verhaal. Tot op heden heb ik goed contact met ze.'' Volgens hem zijn er geen huurders van de Nachtegaalstraat naar de huurcommissie gestapt.

Bedreigingen

De rechter legde Van Hooijdonk onlangs een gebieds- en contactverbod op voor een woning in Utrecht. De twee bewoners beschuldigen hun verhuurder van intimidaties en bedreigingen. De rechter acht niet bewezen dat Van Hooijdonk de opdracht hiertoe had gegeven, maar zag wel 'aanwijzingen voor zijn betrokkenheid.'

Deurne onderneemt verder geen actie naar aanleiding van de Utrechtse affaire. ,,De zaken zoals die worden omschreven, zijn in Deurne niet aan de orde'', aldus de gemeente.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement