Eigenaar Marcel van Hooijdonk wil het Fraterhuis in Deurne om laten bouwen tot appartementencomplex voor studenten.
Volledig scherm
Eigenaar Marcel van Hooijdonk wil het Fraterhuis in Deurne om laten bouwen tot appartementencomplex voor studenten. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Eigenaar Fraterhuis in Deurne wil studenten huisvesten; gemeente weet van niets

DEURNE - Het Fraterhuis in Deurne wordt volgens eigenaar Marcel van Hooijdonk het komende jaar omgebouwd tot appartementencomplex voor studenten. De gemeente Deurne die eerder meldde dat hij het pand niet mag verbouwen, wacht af.

Iedereen verwachtte een te koop-bord bij het Fraterhuis aan de Visser in Deurne, maar eigenaar Marcel van Hooijdonk gaat er toch studenten in huisvesten. In 2015 schafte vastgoedeigenaar Van Hooijdonk het gebouw aan om er zestien appartementen in te maken. Van Hooijdonks aanvraag voor een bouwvergunning strandde echter op grond van de wet Bibob. Het bureau Bibob, dat onderzoekt of aanvragers in verband kunnen worden gebracht met misbruik van vergunningen, subsidies, aanbestedingen of vastgoedtransacties, gaf een negatief advies af aan de gemeente Deurne.

Volgens Van Hooijdonk kreeg hij dat negatieve advies vanwege het overtreden van de bouwregelgeving bij andere panden die hij in zijn bezit heeft. ,,Dat ging onder meer om rookmelders die losgehaald waren, het blokkeren van vluchtwegen, een lek dak en een afgewaaid asbest dak. Er bestond volgens het bureau het risico dat de vergunning gebruikt zou worden om wederom bouwregelgeving te overtreden."

Negatief advies

Van Hooijdonk mag vanwege het negatieve advies niet bouwen in het Fraterhuis, aldus de gemeente. Wel veranderde de gemeente de bestemming van het markante pand van bedrijf naar wonen.

,,Het enige wat de eigenaar in deze situatie kan doen is het pand verkopen", deelde een gemeentewoordvoerder eerder mee. Sinds een tijd staan er echter containers voor de deur. ,,We zijn bezig het pand leeg te ruimen. De voormalige eigenaar repareerde onder andere computers, er stonden dus nog erg veel oude computers en meubilair in. Na het leegruimen zal het pand verhuurd worden aan studenten", laat Marcel van Hooijdonk desgevraagd weten.

De ombouw zal ongeveer een jaar in beslag nemen. Er komen zestien appartementen van veertig vierkante meters zonder eigen voordeur in het gebouw. Het gebrek aan een bouwvergunning is geen hindernis volgens Van Hooijdonk. ,,We veranderen niets aan de constructie en het bouwvolume blijft hetzelfde."

Afwachten

De gemeente Deurne reageert afwachtend. ,,Wij hebben geen aanvraag of iets dergelijks ontvangen voor het huisvesten van studenten in het Fraterhuis. Mochten er activiteiten plaatsvinden, dan zullen we de situatie op dat moment bekijken."

Het gebouw stamt uit 1896 en was altijd in het bezit van het kerkbestuur. In 1987 werd het gesloten en uiteindelijk verkocht aan Snijder Micro Systems. Sinds 2002 is het Fraterhuis een Rijksmonument.