Thijs van de Manakker: Graal met wachters (detail)
Volledig scherm
Thijs van de Manakker: Graal met wachters (detail) © Eigen foto's

Er stroomt creativiteit door de aderen van de familie Nies uit Deurne

DEURNE - Het zit overduidelijk in de familie bij de familie Nies. Al minstens vijf generaties lang stroomt er drukinkt, hout, verf, muziek, potlood, video, poezië, design en klei door hun aderen. Vanaf 22 januari staat de Deurnese familie centraal in een nieuwe tentoonstelling in de Wieger.

Daarin is werk van achtentwintig kunstenaars te zien. Van rechtstreekse tot aangetrouwde familie en van professioneel tot amateur kunstenaar.

Rode draad van de expo is de drukkerij. In 1913 opende Drukkerij Gebroeders Nies officieel de deuren in Deurne. In de begindagen drukten ze kleine werken, zoals de kaartjes van garenfabriek Carp waar later garen op gespannen werd. Later, in de jaren dertig, breidden ze hun werkzaamheden uit en drukten ze onder andere voor arts-schilder Hendrik Wiegersma, grondlegger en naamgever van museum de Wieger. Van spotprenten tot boeken.

In het ED van woensdag is Peternell Nies -familielid en een van de organisatoren van de tentoonstelling- aan het woord. ,,Het wordt een leuke familiereünie, ja! Het creatieve zit duidelijk in de genen, dat kun je wel zeggen.”

De expo Nies en nazaten - vijf generaties in de kunsten is te bezoeken vanaf Zondag 22 januari 2017 tot Zondag 14 mei 2017 in de Wieger in Deurne.

Lees meer in het ED van woensdag of in de digitale krant.

Jean Nies, Portret van Jan van Eyk, 1950.
Volledig scherm
Jean Nies, Portret van Jan van Eyk, 1950. © Eigen foto's
Dag-nacht machine van Gerrit van Bakel -de echtgenoot van Peternell Nies-, tijdelijk op TU/e-terrein opgesteld rond 1980. Foto: Archief TUE
Volledig scherm
Dag-nacht machine van Gerrit van Bakel -de echtgenoot van Peternell Nies-, tijdelijk op TU/e-terrein opgesteld rond 1980. Foto: Archief TUE © Eigen foto's