Volledig scherm
© Thinkstock

Fietspad op het water of langs de dijk in Helenaveen, dat is de vraag

HELENAVEEN -Komt er een fietspad langs de dijk of over het water? Die vraag ligt nog open bij het project Jaagpad fase 2 in Helenaveen. Plan is om het fietspad van de Kaasweg door te trekken naar de Koolweg. Alleen lopen die niet in elkaar over. Ze worden gescheiden door een bosje en een huis met tuin.

In het bosje maken honderd bomen plaats voor de recreanten op de fiets. Maar hoe zit het met het huis? Er zijn twee mogelijkheden: voorlangs of achterlangs.

Aan het eind van de Koolweg woont Wil van Aerle met zijn gezin. „Het is de uniekheid van dit perceel. Als ik de poort dicht doe, heb ik met geen man te maken", zegt Van Aerle. Hij heeft een jarenlange juridische strijd met de gemeente gevoerd. Over de voortuin. Dat is gemeentegrond, maar Van Aerle en de vorige bewoners hebben die jarenlang als tuin gebruikt. Netjes afgeschermd. „En dan heb je gebruiksrecht", weet Van Aerle. Dat vond ook de rechter. Inmiddels is ook kadastraal vastgelegd dat Van Aerle eigenaar is. En hij wil geen fietsers door de tuin.

Achter zijn huis door, langs de dijk is voor hem geen probleem. Wel voor zijn twee buren. „Dat willen we niet", klinkt het stellig uit de mond van Theo Peters, een van de bewoners. „Geen mensen achter ons huis. Dan zijn we onze vrijheid kwijt. Ga er maar voor 99 procent van uit dat het fietspad aan de voorkant komt."

Van Aerle wil daar best in mee gaan, onder voorwaarden.

De provincie hoopt dat er in het voorjaar een besluit wordt genomen. Maar een medewerker blijft voorzichtig. „We doen dat in overleg. Als het lukt, dan zou de aanleg tussen 15 juli en 15 oktober kunnen plaatsvinden."

Lees meer in het ED van woensdag of in de digitale krant.

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Deurne e.o.