Het Fraterhuis in het centrum van Deurne.
Volledig scherm
Het Fraterhuis in het centrum van Deurne. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Fraterhuis in Deurne op slot, sloop- en bouwactiviteiten bevroren na negeren waarschuwing

DEURNE - Het Fraterhuis in Deurne is voorlopig verboden terrein voor de eigenaar. De gemeente verzegelde het gebouw omdat er na een eerdere waarschuwing nog steeds gesloopt werd. Eigenaar Marcel van Hooijdonk is nu bezig met een sloopvergunning.

Het Fraterhuis in Deurne zit potdicht. De gemeente heeft alle activiteiten voorlopig bevroren. Eigenaar Marcel van Hooijdonk kreeg begin oktober een waarschuwing omdat er gesloopt werd zonder vergunning, laat de gemeente weten.  Donderdag bleek bij een tweede controle van de gemeente en Omgevingsdienst (ODZOB) dat er nog steeds sloopwerkzaamheden werden uitgevoerd. Daarnaast negeerden twee Poolse werknemers het verzoek om alle activiteiten te staken. Ook werd er mogelijk asbesthoudend materiaal aangetroffen.

Appartementen

Vastgoedeigenaar Van Hooijdonk schafte het gebouw in 2015 aan om er zestien appartementen voor studenten in te maken. Van Hooijdonks aanvraag voor een bouwvergunning strandde echter op grond van de wet Bibob. Het bureau Bibob, dat onderzoekt of aanvragers in verband kunnen worden gebracht met misbruik van vergunningen, subsidies of vastgoedtransacties, gaf een negatief advies af aan Deurne. Volgens Van Hooijdonk kreeg hij dat advies vanwege het overtreden van de bouwregelgeving bij andere panden die hij in zijn bezit heeft. ,,Dat ging onder meer om rookmelders die losgehaald waren, het blokkeren van vluchtwegen, een lek dak en een afgewaaid asbest dak.”

Vanwege het negatieve advies mag Van Hooijdonk niet bouwen, stelt de gemeente. Maar het gebrek aan een bouwvergunning is volgens de eigenaar geen hindernis. ,,We veranderen niets aan de constructie en het bouwvolume blijft hetzelfde."

Afwachtende houding

Tien dagen geleden liet de gemeente het ED weten dat ze een afwachtende houding in de kwestie aannamen. ,,Mochten er activiteiten plaatsvinden, dan zullen we de situatie op dat moment bekijken.”  Een aantal dagen later is er een bouw- en sloopstop. De gemeente wil  'onomkeerbare schade voorkomen'. ,,Het is een rijksmonument met een beschermde status.”

De situatie wordt nu tijdelijk bevroren. ,,We willen van de eigenaar weten wat hij aan het doen is, wat hij van plan is en hoe hij omgaat met de monumentale elementen van het gebouw. Ook vragen we hem een asbestinventarisatie te overleggen.” Van Hooijdonk is inmiddels bezig met de aanvraag van een sloopvergunning, laat hij weten. ,,Zij zeggen dat er meer dan tien kubieke meter sloopafval uit komt en dan is een sloopvergunning nodig. Volgens mij is het minder dan tien kuub, maar ik ga er niet moeilijk over doen en vraag die vergunning wel aan. ”