Een frontale botsing op de N270 bij Deurne zorgde vorig jaar voor zware verwondingen. De veroorzakende bestuurder (71) verdient volgens het OM een taakstraf.
Volledig scherm
Een frontale botsing op de N270 bij Deurne zorgde vorig jaar voor zware verwondingen. De veroorzakende bestuurder (71) verdient volgens het OM een taakstraf. © Bert Jansen

Geen verwijt voor zwaar ongeluk op N270 in Deurne

DEN BOSCH - De rechtbank was al muisstil toen een man uit Deurne vertelde hoezeer hij en vooral zijn echtgenote hadden geleden onder de gevolgen van een zwaar auto-ongeluk. Maar na zijn afsluiter is minutenlang alleen de airco te horen. Want ,,Hoewel ons leven nooit meer hetzelfde zal zijn, verwijt ik meneer niks. Het was een ongeluk. Dat had ook mij kunnen overkomen.”

De botsing was vorig jaar juni, op de Langstraat in Deurne oftewel de N270. Anton C. (71) kwam met zijn  Ford Fiesta op de linkerhelft en botste zo frontaal op een tegemoetkomende auto. De gevolgen waren bijna fataal. De bestuurder ervan brak drie ribben, zijn echtgenote had vele breuken waaronder haar borstbeen en elleboog; haar milt en buikwand scheurden. Op de achterbank zat een vriendin die nekwervels brak, schouderblad en pols.

Slapen

De vraag was, volgens officier van justitie Jorick Scheurs, in hoeverre het ongeluk Anton C. te verwijten was. Deze vertelde de politie dat hij net voor de klap heel even opzij keek naar zijn slapende echtgenote en verder niets had gezien. Dat nam Scheurs als bewijs dat hij aanzienlijk onvoorzichtig was geweest en langer opzij moet hebben gekeken. Anders had hij de tegenligger wel gezien. Twee andere bestuurders verklaarden dat de Fiesta geleidelijk steeds meer op de linkerbaan terechtkwam en ook dat nam Schreurs als bewijs.

Hij vroeg een flinke werkstraf, (180 uur waarvan de helft voorwaardelijk) onder andere omdat er zoveel zwaargewonden waren. Deze leden er nog steeds onder, niet alleen fysiek maar het ongeval had ook geestelijk diepe sporen getrokken. Advocaat R. Julicher wees de rechters er op dat niemand  echt weet wat er zich op dat moment afspeelde. Misschien was er een lichamelijke oorzaak.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement