Volledig scherm
© Thinkstock

Glasvezel: gratis in Deurne, 1815 euro in Asten. Hoe kan dat?

4 vragenDEURNE/ASTEN - In Deurne krijgt iedereen een gratis aansluiting voor glasvezel. Tenminste, als de raad akkoord gaat met een verlaging van de legeskosten. Een paar kilometer verderop moeten mensen 1815 euro neertellen. Hoe is dat mogelijk?  Vier vragen over glasvezel.

1. In het hele buitengebied van de Peel moeten mensen flinke bedragen lappen voor aansluiting op een glasvezelnetwerk. En in Deurne kost het helemaal niks. Dat is toch bizar?
Nee, dat is het niet in de ogen van E-Fiber, de onderneming die in Deurne het netwerk aan wil leggen. ,,Bij ons is het alles of niets. Wij sluiten alles aan in een gemeente: bedrijven, scholen, kerken, huizen. Zowel kernen als buitengebied. Het relatief groot aantal aansluitingen op weinig vierkante meters in de kernen weegt zo op tegen de relatief kostbare aansluitingen in het buitengebied. Dat maakt alles bij elkaar dat de financierder -een vastgoedbank- er vertrouwen in heeft”, laat Leen Gelderblom van E-Fiber weten.
Onlangs zeiden veel Peelgemeenten ja tegen Mabib voor een netwerk in het buitengebied. Per aansluiting moeten mensen daar eenmalig 1815 euro betalen, of maandelijks 15 euro. Dat verschil zit 'm in het feit dat in de kernen van die gemeenten al glasvezel ligt. Alleen het dunbevolkte buitengebied is veel kostbaarder om aan te leggen. 

2. De gemeente wil E-Fiber tegemoetkomen door leges te verlagen. Kan dat zo maar?
Ja. Het is een legale manier om de aanleg van glasvezel te stimuleren. Vele gemeenten gingen Deurne daar al in voor, mocht de raad er mee instemmen.

3. Als de aansluiting gratis is, wordt het abonnement zeker een heel stuk duurder?
Nee, daar lijkt het niet op. Als je de alles-in-1 pakketten vergelijkt, dan is die bijvoorbeeld via Tweak (provider in Boekel, waar E-Fiber eerder een netwerk aanlegde) 55,95 euro per maand, tegenover ongeveer 60 euro per maand bij KPN en 62,50 euro voor Ziggo. 

4. Hoeveel providers zijn er waar je uit kan kiezen? Volgens E-Fiber zijn er nu acht of negen verschillende providers in beeld. Onder hen min of meer dezelfde partijen als in Boekel en Land van Cuijk: TriNed, Tweak, Plinq, VAIBR. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement