Volledig scherm
Golden Earring bij Nirwana 2016

Goed toeven en veel variatie bij Nirwana Tuinfeest Lierop

LIEROP – Italiaanse punk van The Shandon, een crowdsurfende David Achter de Molen van John Coffey en de plat pratende Fresku: de line-up tijdens Nirwana Tuinfeest in Lierop bevatte voldoende variatie. Als Barry Hay de microfoon oppakt, veert het publiek op.


Contrast

Een van de grootste bands die Nederland ooit voorbracht, Golden Earring, begint met optreden. Nummers als Another 45 Miles, Twilight Zone en een lange versie van Radar Love brengen het publiek in vervoering. Evenals de solo’s van drummer Cesar Zuiderwijk, die zonder meer hout snijden.

Het contrast is groot met het concert van rapper Fresku. De enige hiphopartiest op de 41e editie van Nirwana Tuinfeest zoekt snel contact met het publiek. “Heuy Lierop, wie hèt er al bier op? Mee men gaat het goed. Hard gewerkt. En gezond, hè”, terwijl de Eindhovenaar met zijn hand over zijn buik strijkt. Kutkop, Twijfel en Hedde Drugs op? werpen de vruchten af. De wat meer emotionele en persoonlijkere nummers van Fresku zorgen voor weinig opwinding.

Showtje neerzetten
Ook de heren van Di-rect snappen hoe ze een showtje neerzetten. Bijvoorbeeld als Frans van Soest, beter bekend als gitarist en entertainer Spike, de microfoon op het hoofdpodium nog eens pakt. Hij lurkt aan een flesje Bavaria, steekt een sigaret op en roept: “We hebben er nog één en er mag fucking gejuicht worden!” Met Young Ones sluit de band hun set af.

Op het andere podium, in de tent, trekt Andy Frasco & The U.N. veel bekijks. De band, met de enthousiaste zanger Andy Frasco in de gelederen, speelt zeer energiek. Ze coveren bijvoorbeeld Purple Rain, maar spelen ook het eigen nummer Smoking Dope and Rock and Roll. “Does anyone got some weed?”, schreeuwt Frasco naar het publiek. Het levert de nodige lachsalvo’s op.

Goed toeven
​Zo was het goed toeven op het kleinschalige Nirwana Tuinfeest. Met een strakke line-up, goede weersomstandigheden en een aangename ambiance mag de 41e editie een succes genoemd worden. Op de derde dag, zondag, zijn er onder meer tributebands van Franz Ferdinand, Justin Timberlake en Pearl Jam. Om 23.00 uur zit het festival er op.

Volledig scherm
Optreden van The Stranglers tijdens het Nirwana Tuinfeest (2016).
Volledig scherm
De Golden Earring tijdens het Nirwana Tuinfeest.
Volledig scherm

Deurne e.o.