Volledig scherm
Burgemeester Hilko Mak in gemeentehuis Deurne © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Grote meerderheid Deurnese raad pal achter burgemeester Mak

DEURNE - De motie van afkeuring aan het adres van burgemeester Hilko Mak van Deurne is dinsdagavond door een overgrote meerderheid van de gemeenteraad verworpen. GroenLinks wilde met de motie de uitspraken van Mak over de mestfraude aan de kaak stellen.  

Ze wilde een statement maken richting de burgemeester van Deurne, fractievoorzitter Carly Arts van Progressief Akkoord/GroenLinks.  Omdat ze zijn uitspraken rondom het nieuws over de mestfraude te gekleurd vond voor een burgemeester. ,,U bent er vooral voor de agrariërs. U bent er niet voor mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid door de aanwezigheid van veehouderijen, bijvoorbeeld.” Maar de motie van afkeuring die Arts daarover dinsdag indiende tijdens de vergadering van de Deurnese gemeenteraad, leverde haar vooral veel kritiek op. DOE! liet weten dat 'we hier zo niet met elkaar om gaan'. De VVD riep haar op de motie in te trekken omdat het juist tegenstellingen verergerde. ,,U haalt maar een paar woorden uit al zijn betogen aan. Zo wordt het uit z'n context gehaald” Maar Arts zette haar motie door. Uiteindelijk stemden PA/GroenLinks en PvdA voor. 

Een motie van afkeuring is een zwaar politiek middel. Het werd dinsdagavond ook als zodanig opgevat. Burgemeester Mak stelde zich kwetsbaar op in een betoog waarin hij probeerde uit te leggen dat hij juist partijen wil verbinden. ,,Ik wil niet dat bevolkingsgroepen tegenover elkaar staan. Die polarisatie, dat noemde ik een hype. Ik ben een verbinder maar ook een handhaver en dat is een lastige spagaat. Ik ben niet alleen burgemeester van de boeren. Er zijn goede boeren en boeren die er een potje van maken. Die laatste groep daar moet ik op handhaven en dat doe ik ook. Maar ik kan niet veel zonder samenwerking met bijvoorbeeld de NVWA, die gaan over de controle van mest. Daarom ben ik blij dat die samenwerking nu in gang is gezet.” 

De Wiemel

Zijn verhaal werd door de meerderheid van de partijen onderstreept, waarna de motie verworpen werd. Datzelfde lot was motie nummer twee beschoren. Die werd ingediend door CDA en was bedoeld om vaart te zetten achter de onderhandelingen met Laco over zwembad de Wiemel. ,,Dom dom dom", was het oordeel van DeurneNU. ,,Ze zitten nog midden in de onderhandelingen. Je weet wat er gebeurt als je een broedende kip stoort.”

De beide moties wierpen uiteindelijk een lichte schaduw over het goede nieuws: de unanieme steun en complimenten voor de nieuwe plannen voor de zorg in Deurne.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement