Volledig scherm
Harrie van de Mortel stopt met zijn supermarkt in Neerkant © FotoMeulenhof

Harrie stopt met zijn buurtsuper in Neerkant

NEERKANT - Harrie van de Mortel stopt met zijn Attent-supermarkt in Neerkant. De enige buurtsuper van het dorp blijft tot opluchting van veel Neerkanters wel bestaan. Xandra Meulendijks, de vrouw van Alfred van straatgenoot Alfredverhuur, neemt het over.

Over precies een maand trekt hij de deur van zijn buurtsuper voorgoed achter zich dicht. Op die dag, de twintigste mei, komt er een einde aan acht jaar Attent onder leiding van Neerkanter Harrie van de Mortel (55).

Opvolger
Dat is niet iets om treurig over te doen, vertelt Harrie terwijl hij een pot koffie zet. ,,Het is een zakelijke beslissing. Het enige waar ik schrik voor had was dat de winkel voor de Neerkant op zou houden te bestaan en dat is gelukkig niet zo. Ik heb een opvolger, alle zeven werkneemsters mogen blijven en dat is het belangrijkste.”

Twee dagen nadat Harrie de deur sluit, maakt Xandra Meulendijks de winkel weer open.  De vrouw van Alfred, de eigenaar van Alfredverhuur die een paar deuren verderop zit, neemt de hele Attent over. Inclusief de  bakkersafdeling  van bakkerij Kessels, de bloemen, de stomerijservice en het postkantoortje.

Harrie kwam er niet uit tijdens de meest recente onderhandelingen met Spar, waar Attent een onderdeel van is. ,,Ze wilden dat ik voor tien jaar zou verlengen, maar ik blijk toch andere ideeën over de winkel te hebben dan de Spar. Zij hebben regels, bijvoorbeeld over openingstijden, waar ik me niet in kan vinden. Dus heb ik besloten iets anders te zoeken. Ik heb nog meer dan genoeg energie.” Hij zal het missen, ja. ,,Vooral de klanten. Sommigen, die hier zelf niet meer op eigen kracht kunnen komen, haal ik wekelijks op en breng ik weer naar huis. Bij veel mensen breng ik de boodschappen of onze kant en klare maaltijden aan huis. Dan bouw je toch een band op.”

Veranderingen
In acht jaar tijd is er veel veranderd. Oudere klanten van Harrie vallen weg en nieuwe aanwas komt er nauwelijks bij. ,,Het is niet alleen de jeugd die het af laat weten, het geldt voor de hele breedte van de samenleving. Dat is me een beetje tegengevallen. Mensen klagen dat er veel verdwijnt en dat in onze kerkdorpen steeds minder winkels en voorzieningen zijn, maar dat doen we zelf. Als hier honderd mensen per week een klein bedrag uitgeven dan ben je er al. Maar er zijn te veel mensen die nooit komen. Ik neem niemand iets kwalijk, begrijp me niet verkeerd, maar mensen zouden wel vaker moeten beseffen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het in stand houden van voorzieningen in een dorp.”

Harrie doelt niet op mensen die de grote boodschappen bij de Jumbo in Meijel of de AH in Deurne halen. ,,Zo'n winkel  zijn wij ook niet. Een volle kar is bij mij gewoon duurder. Ik kan niet zo groot inkopen, wij hebben geen tachtig soorten mosterd. Wij moeten het hebben van mensen die hier hun vergeten boodschappen doen. Die af en toe iets kleins kopen. Die hier komen voor het sociale aspect, effe buurten in de buurtsuper.”

Hij grinnikt. ,,Het klinkt nou een beetje negatief allemaal, dat is niet zo natuurlijk! Ik heb hier altijd met plezier gewerkt en nog steeds. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb en nu ik stop dat de winkel behouden blijft voor Neerkant."  

Opluchting
In het dorp zijn ze net zo opgelucht als Harrie. De zeventien KBO-leden die deze donderdag in gemeenschapshuis de Moost zitten, kunnen hun supermarkt zeer zeker niet missen. ,,De oudere mensen zoals wij komen er voor hun boodschappen, we hebben vaak geen auto meer. Nee, de supermarkt is zeer belangrijk voor ons!”, zegt meneer Beurskens.

Meneer van Loon, die het bushokje aan de Dorpsstraat schoon staat te vegen, is ook erg blij dat de supermarkt blijft. ,,Ik doe de grote boodschappen in Meijel, maar die winkel is heel belangrijk voor het dorp. Alleen al om te pinnen. Als er niks is, is dat een probleem voor mensen die niet buiten dorps kunnen gaan.”   

Deurne e.o.