Volledig scherm
turf steken in de Peel © archieffoto's

Heksen, dwaallichten: VVV's De Peel gaan op verhalenjacht

HELMOND - De VVV's van de Peel willen deze regio promoten met verhalen van vroeger. Ook zetten ze nog meer in op samenwerking, blijkt uit hun toekomstplannen voor de komende drie jaar.   

Wie liepen er verloren toen de Peel nog woest en onbegaanbaar was? En wat deed de duivel in het Soemeer? Hoe verging het de Astense Anna Ceelen, een van de 25 vrouwen die in 1595 om het leven kwamen bij de grote heksenjacht in Peelland? En hoeveel vierkante meter turf haalde een turfsteker per dag uit de grond?

Als het aan de VVV's van Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond en Laarbeek ligt, staan de komende jaren verhalen uit de Peel overal in de schijnwerpers.  

Beleidsplan
Stichting Peelpromotie, de club waar de lokale VVV’s onder vallen, heeft dat bekend gemaakt in haar beleidsplan voor 2017-2020.
,,We zijn natuurlijk vooral een informatieverstrekker
”, zegt voorzitter Marcel van Oosterhout. ,,De afgelopen jaren lag de nadruk op onze gezamenlijke digitale presentatie en vindbaarheid. Nu gaan we ons als een van de belangrijke pijlers op verhalen richten. Meer dan we tot nu toe deden willen we samenwerken en ons verbinden met andere partijen, zoals musea, Visit Brabant, gemeenten en erfgoedorganisaties.”

Verhalencultuur
De Peel kent een rijke verhaalcultuur. Van de ontginning tot verdwijningen en van mysteries tot heksen. ,,We denken dat we die verhalen nog beter voor het voetlicht kunnen brengen.” Op wat voor manier, dat laat de stichting ook graag over aan de verschillende instellingen of inwoners met een goed idee. Van een verhalenvertellersfestival tot een fietstocht van verhaal naar verhaal: de stichting denkt graag mee. ,,Zelf projecten opstarten doen we niet. Onze belangrijke taak blijft toch om het vrijetijdsaanbod in ons gebied in kaart te brengen.”
De afgelopen jaren zorgde de stichting ervoor dat er een gezamenlijke website werd gebouwd, waarop een actueel dagelijks overzicht te vinden is van evenementen in de hele regio.

Volledig scherm
In verschillende Peellandse bekentenissen gaat het over reizen door de lucht naar heksenfeesten, te paard of op de schouders van de duivel. (uit de Kroniek van Neurenberg) © archieffoto's
Volledig scherm
Turftrein in de Peel © archieffoto's

Deurne e.o.