Volledig scherm
Jan van Hout wint de Brabantse voorronde. © Peter de Bruijn

Jan van Hout uit Someren-Eind naar finale ‘European Young Chef Award’ in Barcelona

DEN BOSCH – Jan van Hout uit Someren-Eind heeft zaterdag in Den Bosch de Brabantse voorronde van de ‘European Young Chef Award’ gewonnen. De chef-kok van restaurant ‘Ons Jongens’ in Someren-Eind vertegenwoordigt onze provincie tijdens de finale die 14 november in Barcelona wordt gehouden.

"De overwinning is supermooi”, aldus de winnaar. ,,Je weet dat je gerecht lekker is, maar de andere gerechten zagen er ook goed uit. Jan vulde onder meer een peterseliewortel met een ‘farce’ van Poule Den Dungen. ,,Het zijn allemaal streekproducten. Het IJslands mos heb ik geplukt in de bossen bij Maarheeze”, aldus de winnaar. ,,Het is de eerste keer dat ik met een wedstrijd meedoe. Ben 24/7 met koken bezig.”

Jan was de beste van zes jonge Brabantse chef-koks. Duco Roovers van het Bossche restaurant Sense, die nog met zijn opleiding bezig is, kreeg een compliment van de Brabantse topchef en juryvoorzitter François Geurds. ,,Petje af”, aldus Geurds over de Brabantse Prol van Duco. “Het mooiste cuisson (gaarheid van vlees) van de middag.”

,,Beetje balen dat ik niet naar Barcelona mag”, aldus Duco. “Ik ben trots op het compliment van een topchef met twee Michelin sterren. Een mooi leermoment.”

De European Young Chef Award is een initiatief van tien Europese regio’s die zich samen inzetten voor beter, gezonder, veiliger en duurzamer voedsel. Brabant is in 2018 ‘Europese regio van de gastronomie’. De provincie wil dan onder meer de finale van de ‘European Young Chef Award’ organiseren.

Volledig scherm
Wayne Kropman uit Den Bosch, kok bij De Heer Kocken in Vught, maakt de borden op. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Duco Roovers (links) aan het werk bij de kookunits bij Bourgondisch 's-Hertogenbosch. © Peter de Bruijn

Deurne e.o.