Volledig scherm
'Paus' Alex Wintermans. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Kletskampioenschap Groot Deurne: veel lege stoelen, wel goede winnaar

DEURNE - In de schaduw van het keieKletstoernooi won tonprater Van den Tillaar het kampioenschap van Groot Deurne.

Je plant een kletstoernooi in de wetenschap dat dezelfde avond zo'n vijftien kilometer verderop Brabants beste tonpraters strijden om the holy grail, de Zilveren Narrenkap. Dan weet je op voorhand dat het bijna onbegonnen werk is om échte publiekstrekkers van het kaliber Andy Marcelissen te lokken. Iets dat ook CS De Pottenbakkers uit Zeilberg zaterdagavond parten speelde. De kaartjes voor de vijftigste editie van het Kletskampioenschap van Groot Deurne - dat met Mark van den Tillaar overigens wel een sterke winnaar kende - gingen niet echt als zoete broodjes over de toonbank. ,,De voorverkoop viel gewoon ronduit tegen'', wond De Pottenbakkers-voorzitter Peter Otten er geen doekjes om.

Namen strikken

Het was te zien in de grote zaal van Den Draai. Menig stoel bleef er leeg. Een verschijnsel dat zich volgens vorst Ronald Bronstein zich niet alleen beperkt tot Zeilberg. ,,Je ziet vrij vaak dat de animo voor carnavalsactiviteiten terugloopt.'' En aansprekende namen proberen te strikken voor een toernooi valt ook nog niet mee. Vele carnavalsverenigingen vissen immers in een behoorlijk klein vijvertje.

En dus prijkte op het affiche een half dozijn wat minder bekende namen: Alex Wintermans, Mark van den Tillaar, Peter van de Maas, Bart Ketelaars, Iveke van Gerwen en uittredend kampioen Rien Bekkers. Zeker niet de elite van het kletsersgilde. ,,Maar dat er dan toch maar gelachen wordt'', klonk Bronstein vooraf hoopvol. En gelachen werd er zeker. Zo gunde Mark van den Tillaar de lachspieren van de aanwezige Zeilbergers maar weinig rust. De Someren-Heidenaar zette een overtuigende 'Prins Bernhard' in de ton, compleet met Deutsche tongval en verwijzingen naar het vermeende turbulente liefdesleven van de prins. Zo dacht hij nog met weemoed terug aan zijn amoureuze avonturen in 'Triool', in de schnee. Van den Tillaar bleef goed in zijn rol en het ontbrak hem bovendien niet aan wat zelfspot. Zo maande hij het publiek om op de banken te gaan staan, waarna hij in allerijl een foto maakte. ,,Als het niks wordt, heb ik in ieder geval een foto waarop het lijkt dat ik een staande ovatie krijg.'' Het publiek beloonde de 'Duitse' charmeur met de eerste plaats.

Volledig scherm
'Paus' Alex Wintermans. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Schoolmeester

Runner-up werd 'schoolmeester' Peter van den Maas. Zijn vertellingen over hoogbegaafde leerlingen in zijn klas bevielen het publiek wel. Maar niet alleen leerprestaties staan op het netvlies van de schoolmeester gebrand. Zo herinnerde hij zich Bertje, die altijd uit zijn neus peuterde en zodoende nooit verder kwam dan de peuterklas. Van den Maas bracht een onderhoudende buut, met goede mimiek en een bevlogen spreekstijl. Titelverdediger Rien Bekkers zorgde als brillenmaker voor een krachtig slot van de avond. De tonprater uit Olland kletst duidelijk in de geest van Andy Marcelissen: een hoog tempo, veel woordgrappen en goede intonatie. Hij moest zijn bokaal dan wel doorgeven aan Van den Tillaar, maar raakte de aandacht van het publiek in ieder geval niet kwijt. Dat kon helaas niet gezegd worden over 'paus' Alex Wintermans, de corpulente Iveke van Gerwen en verpleegkundige op de zonnebloemboot Bart Ketelaars. Kletsen. het blijft een vak apart.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement