Volledig scherm
Agata Siwek © Carla van Loon

Kunstenares Agata Siwek uit Liessel exposeert in een leegstaand huis

LIESSEL - Dit weekend worden honderdtwintig kinderportretten van de Pools-Nederlandse kunstenares Agata Siwek tentoongesteld in een tijdelijke expositieruimte in Liessel.

Sommige kinderen spelen gitaar, anderen voeren duiven en poseren met een mitrailleur. De overeenkomst is dat de kinderen zijn vastgelegd op een moment dat ze nog een hele toekomst voor zich hebben.

Volgens goed Brabants gebruik kom je in de expositieruimte via de achterdeur. “Ik heb niet eens een sleutel van de voordeur”, lacht beeldend kunstenares Agata Siwek. Het leegstaande woonhuis waarin de expositie is ingericht wordt binnenkort gesloopt en mocht Siwek lenen van vrienden. Het hele huis, van de keuken tot en met de hal, hangt vol met gedrukte portretten.

Kinderportretten
Siwek is begonnen met het maken van de kinderportretten toen ze net – voor de liefde – naar Nederland was gekomen. Twintig jaar later groeit haar oeuvre nog steeds. “Van de laatste portretten is de inkt nog niet eens droog”, zegt de kunstenares. Zo’n twintig jaar woont Siwek nu al in de regio, maar weinigen zullen weten dat ze kunstenares is. “Mensen zien me vaak alleen met mijn paarden bezig, maar kunst is toch echt mijn beroep. Vandaar dat ik het leuk vind om een expositie in mijn eigen dorp te organiseren.” 

In het Poolse Krakau rondde Siwek de kunstacademie af en verder studeerde ze nog in Amsterdam en Glasgow. Zowel in binnen- als buitenland maakte Siwek furore met een door haar gemaakte ‘souvenirwinkel van Auschwitz’. “In Krakau, waar ik ben opgegroeid, word je elke dag geconfronteerd met het toeristische aspect van het concentratiekamp. Mensen gaan er met een toeristenbus naartoe en willen ook, hoe raar dat soms ook klinkt, souvenirs.”

 Met de door haar ontwikkelde ‘souvenirwinkel’, die in musea in binnen- en buitenland is vertoond, reflecteerde ze op dit moeilijke aspect. Het kunstwerk riep de nodige controverse op. “Er is zoveel om te doen geweest dat ik op een gegeven moment dacht dat ik beter alleen maar bloemen kon schilderen.”

Niets moeilijks
Achter de kinderportretten hoeven bezoekers dan ook niets te zoeken. “Het is niets moeilijks; je ziet meteen wat het is. Het is gewoon een portret van een kind dat nog een heel leven voor zich heeft.” De portretten zijn allemaal gebaseerd op foto’s uit kalenders, kranten en tijdschriften. Ook hangt er een serie van portretten van Deurnese psychologen en zijn er portretten van Siweks vrienden en familie te zien. “Misschien herkent iemand uit de regio zichzelf nog wel”, lacht ze. Siwek werkt voor deze portretten met de droge naald techniek, waardoor de lijnen nogal scherp en zwart zijn.

 Tijdens de expositie legt Siwek graag uit hoe de techniek werkt. “Je kunt de inkt zelfs nog ruiken.”

De expositie aan de Rodegraafweg 22 in Liessel is op zaterdag 15 juli geopend van 15.00 tot 22.00 uur en op de zondag 16 juli van 11.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis. Onder de bezoekers verloot Siwek een van haar werken.

  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

Deurne e.o.