Volledig scherm
© Thinkstock

Langere vertraging appartementen Lagekerk Deurne dreigt

DEURNE - Het nieuwbouwproject aan de Lagekerk in Deurne lijkt in de ijskast te kunnen. Het lukt de gemeente niet om op tijd een oplossing aan te dragen voor het parkeerprobleem bij het appartementencomplex met 37 woningen

De Raad van State had ze daartoe tot 29 augustus de tijd gegeven. Een verzoek om uitstel tot november is niet gehonoreerd. "Uitstel aanvragen is best gebruikelijk en wordt ook wel verleend. Maar tot november vinden we veel te lang duren", licht een woordvoerder van de Raad van State de weigering toe.

Het vervolg is nu dat de Raad van State op korte termijn een uitspraak doet over het bestemmingsplan. "Gezien de eerdere tussenuitspraak kunnen we voor 99 procent  voorspellen wat de uitkomst is", weet een zegsman van de gemeente. Dat het plan wordt verworpen.

Twee opties

In dat geval zijn er twee opties. "Of we mogen vanaf het ontwerpbestemmingsplan zaken herstellen en dat aangepaste plan opnieuw in procedure brengen óf we moeten de procedure vanaf het begin over doen. Dit is afhankelijk van de uitspraak van de Raad van State."

In het tweede geval zal de vertraging veel langer zijn gezien alle inspraakprocedures die dan weer doorlopen moeten worden. "Hoe lang het dan duurt is afhankelijk of er wel of geen zienswijzen of beroep worden ingediend. Vooraf is daardoor lastig aan te geven hoe veel tijd  zo’n procedure in beslag neemt."

Parkeeroverlast

Omwonenden waren naar de Raad van State gestapt omdat ze parkeeroverlast vreesden. Een oplossing leek acht extra parkeerplaatsen bij de huisartsenpraktijk. Maar de hoogste bestuursrechter vond die oplossing wettelijk niet acceptabel omdat het om dubbelgebruik zou gaan. En dat is niet toegestaan als onderdeel van een nieuwbouwplan.

Daarna kwamen de initiatiefnemers van de bouw met de aankoop van een strook grond grenzend aan het parkeerterrein van Jumbo. Ook dat zou plaats bieden aan acht auto's. De raad kon er echter in de laatste vergadering voor de zomer niet mee instemmen omdat een koopovereenkomst ontbrak. "Daarmee was de parkeeroplossing niet duurzaam geregeld", aldus de gemeentelijk woordvoerder.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement