Volledig scherm
De deur van de kerk in Liessel, net na de inbraak. © parochie Deurne

Liesselse kerk extra beveiligd na inbraken

LIESSEL - In de nacht van 30 op 31 januari sloopten inbrekers met grof geweld de eikenhouten deur naar de sacristie van de kerk in Liessel. Om vervolgens met een slijptol de kluis te bewerken. De daders vertrokken zonder buit, maar lieten veel schade achter.

Pastoor Paul Janssen is er droevig van, liet hij maandag weten. "Gelukkig hebben ze niks meegenomen en is er in de kerk zelf niks vernield, maar de schade aan het gebouw is groot en de reparatie aan de kluis is ook kostbaar.” De pastoor schat de kosten in op twee- tot drieduizend euro. "De verzekering betaalt uiteraard een groot deel, maar we hebben ook een eigen risico. Het is lastig genoeg om de kerken open te houden en om het financieel op orde te houden, dus dit is voor ons een grote tegenvaller." Los daarvan is het volgens de pastoor enorm zinloos om in een kerk in te breken. "Er valt bij ons nauwelijks iets te halen."

2015
Het incident staat niet op zichzelf. In september 2015 werd er ook ingebroken in de Liesselse kerk. Toen kwamen inbrekers binnen door een hoog monumentaal gebrandschilderd raam van Pieter Wiegersma kapot te slaan en naar beneden af te dalen. "Ze hebben toen geprobeerd het tabernakel open te slijpen met een slijptol en zijn ervandoor gegaan met kelken en een kostbare monstrans." Van de houder - waarin de hostie wordt tentoongesteld - en de kelken ontbreekt nog altijd ieder spoor.

Camerabeelden
"Het is treurig dat er opnieuw is ingebroken en dat we weer met nutteloze vernielingen en kostbaar herstel geconfronteerd worden. Na eerdere inbraken heeft het Parochiebestuur camerabewaking ingesteld, maar blijkbaar heeft dat de daders niet afgeschrikt. Die beelden zijn aan de politie verstrekt en we hopen dat de inbrekers snel gepakt worden."
Van alle zes de kerken is de Liesselse tot nu toe de enige die ten prooi viel aan inbrekers. "Ik denk toch vanwege de ligging. Er ligt een kerkhof omheen, het is best een donkere plek." Vandaar ook dat er sinds kort extra beveiligende maatregelen zijn getroffen. Naar de andere vijf kerken, twee pastorieën en parochiecentrum wordt op dit moment kritisch gekeken of meer beveiliging noodzakelijk is.

Volledig scherm
Pastoor Paul Janssen. © archief Van de Meulenhof

Deurne e.o.