Volledig scherm
© Bert Jansen

Minder vlammen bij brand Someren-Heide; rook nog altijd niet verminderd (foto's en video)

SOMEREN-HEIDE - Op de derde dag van de brand bij het recyclingbedrijf in Someren-Heide zijn er dinsdagmiddag iets minder vlammen te zien, maar de rook is nog net zo hevig als de voorbije dagen.

Verscheidene stapels met autobanden staan nog steeds in brand. Doordat de wind is gedraaid, waait de rook in de richting van Someren-Eind. De brandweer verricht continu metingen in de omgeving van de brandhaard.

Gecontroleerd uitbranden
Thijs Verheul, hoofd brandweerzorg Peelland, gaf maandagavond tijdens de informatie avond voor bewoners aan waarom de brandweer het bandenrecyclingbedrijf gecontroleerd laat uitbranden. „In eerste instantie probeerden we het te blussen. Maar op een bepaald moment gaat de brand zo diep het rubber in, dat er een dichte korst ontstaat. Daarbinnen blijft het gloeien. Water dringt dan niet meer door.”

Er is ook een milieu-aspect: „Volledige verbranding is minder schadelijk dan onvolledige. Bovendien komt er zo minder vervuild bluswater in de grond.” Afdekken met zand is geen optie: „Dan heb je 500 tot 1500 vrachtwagens zand nodig. Dat kost een half tot één miljoen euro. En je weet niet wat de milieuschade is.”

De brand bij Van den Hoogen Recycling aan de Groeneweg in Someren-Heide brak in de nacht van zaterdag op zondag uit rond 2.30 uur.

Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
De brandweer haalt alles uit de kast om de brand bij het recyclingbedrijf in Someren-Heide onder controle te krijgen. Vanuit Drenthe is het nieuwe blusmiddel F-500 onderweg.

Deurne e.o.