Volledig scherm
Diana en haar Celina.

Moeder verdwenen Celina (17) is wanhoop nabij

DEURNE - Diana is de wanhoop nabij. Geen telefoontje, geen berichtje, niets: ieder spoor ontbreekt van haar 17-jarige dochter Celina Kuppens die op 18 januari vluchtte uit instelling Vreekwijk in Deurne. “Ik heb geen idee waar mijn dochter op dit moment is. Ik hoor alleen dat ze nu bij een loverboy zit”, zegt de moeder van Celina tegen het ED.

De politie publiceerde maandag in overleg met Diana een foto en een uitgebreid signalement van Celina. Dat doet ze niet zomaar. “We nemen de vermissing uiteraard serieus”, meldt een woordvoerder. “Het gaat om een minderjarig meisje.” Het onderzoeksteam neemt de signalen over een mogelijke loverboy mee in de opsporing.

Gedragsproblemen
Celina hobbelt de afgelopen jaren van instelling naar instelling. Ze heeft ernstige gedragsproblemen en voelt vaak de verleiding om ervandoor te gaan. Na meerdere mislukte behandelingen belandde ze vorige maand op de gesloten afdeling van Vreekwijk in Deurne. “Celina is een hele lieve meid met het hart op de juiste plaats, maar helaas heeft ze veel moeite met luisteren”, zegt moeder Diana (41) uit Tilburg.

Het is woensdag 18 januari als Diana hoort dat haar dochter vermist is. Weggelopen, waarschijnlijk. Via sociale media wordt haar vermissing volop gelezen en verder verspreid. Dit heeft desondanks niet tot bruikbare tips geleid. Dit baart Diana zorgen. “Celina is erg beïnvloedbaar en gebruikt drugs en alcohol als ze daartoe de kans krijgt. Als er niemand is die goed voor haar zorgt, kan het zomaar verkeerd aflopen.”

Bergafwaarts
Het is niet de eerste keer dat het 17-jarige meisje lange tijd niets van zich laat horen. Eerder was ze maar liefst acht maanden spoorloos. “In die tijd is ze in contact gekomen met een groepje jongens en mannen. Daarna is het eigenlijk alleen maar bergafwaarts gegaan”, zegt Diana. “Mijn dochter weigert alle hulp en doet waar ze zelf zin in heeft. Dat kan en mag niet.”

Met lede ogen kijkt Diana toe hoe haar dochter langzaam de controle over het leven verliest. “Geen enkele instelling lijkt opgewassen tegen haar gedrag. Nu is ze al dus na anderhalve week weggelopen bij Vreekwijk”, verzucht ze. “Dat geeft weinig hoop voor de toekomst. In de zomer wordt Celina achttien. Ik ben bang dat ik haar dan voorgoed kwijtraak, omdat de instellingen dan weinig meer voor haar kunnen betekenen.”

Signalement
Het is van belang dat Celina snel gevonden wordt en terug wordt geplaatst in een instelling. “Mijn dochter heeft hulp nodig, anders overleeft ze het niet in deze wereld”, zegt Diana. Ze voelt zich machteloos en staat naar eigen zeggen met de rug tegen de muur. “Alsjeblieft Celina, als je dit leest, meld je en laat je helpen. Niemand wordt beter van zo’n zwerversbestaan.”

Wat voor een instelling?
Vreekwijk is onder andere een instelling voor ontspoorde jongeren. Het heeft een gesloten afdeling met 33 jongeren die er verblijven op grond van een machtiging van de kinderrechter en een open afdeling met kinderen die bijvoorbeeld tijdelijk niet thuis terechtkunnen of extra ondersteuning nodig hebben. Jongeren die op de gesloten afdeling zitten, kunnen doorgaans niet zomaar vertrekken. Alle deuren zitten op slot. Zij moeten om toestemming vragen om de instelling te kunnen verlaten, bijvoorbeeld om naar school te gaan. Op dat moment wordt er ingeschat hoe groot het risico is dat ze weglopen.

Opsporing
“De jongeren worden altijd onder begeleiding naar school gebracht”, benadrukt een woordvoerder. Hoe Celina desondanks ervandoor heeft kunnen gaan, moet onderzoek uitwijzen. “Het is voor ons een lastig spanningsveld, omdat Vreekwijk geen gevangenis is, maar een behandelinstelling. Wij willen jongeren die wat ouder zijn de ruimte geven om zichzelf te kunnen ontwikkelen.”

Tips over de vermissing van Celina Kuppens kunnen worden doorgegeven aan de politie. Inhoudelijk worden er geen mededelingen gedaan in verband met de privacy en het (opsporings)onderzoek.

Deurne e.o.