Volledig scherm
Vermoedelijke brandstichting in Deurne bij het huis van een bejaarde vrouw (81) aan de Berkenstraat. © Bert Jansen

Mogelijk weer brandstichting in Deurne: bejaarde vrouw ontsnapt aan brand met hulp van buren

DEURNE - Onder de carport van het huis van een bejaarde vrouw (81) uit Deurne aan de Berkenstraat heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een brand gewoed. De brandweer en politie vermoeden brandstichting. De vrouw werd op tijd wakker en kon met haar geschreeuw buren alarmeren. Agenten hielpen haar over de schutting uit de tuin te ontkomen. Ze raakte niet gewond, maar was erg geschrokken.

Het zou het zoveelste incident zijn waarbij sprake is van opzet. In Deurne vonden de laatste maanden vaker verdachte branden plaats, veelal in containers en soms meerdere per nacht, aldus de brandweer. De recherche startte in juli al een onderzoek naar mogelijke verbanden.

Vrouw gered door buren

De brand in de Berkenstraat afgelopen zaterdagochtend ontstond rond 04.30 uur aan de zijkant van het huis, onder een overkapping. Brandstichting ligt voor de hand omdat op die plek niets brandbaars stond of iets anders de vlammen had kunnen veroorzaken. De vrouw sliep beneden. Met stenen werd het raam van de woonkamer ingegooid, maar de vrouw kon uiteindelijk via haar kleine achterplaats over de schutting naar de buren worden geholpen.

De overkapping raakte zwaar beschadigd, verder bleef het beperkt tot roet in de woning. Bij de buren gingen de rookmelders af en moest de brandweer zorgen voor ventilatie om de stank weg te krijgen.

De politie is zaterdagochtend gestart met het verzamelen van de camerabeelden en doet een buurtonderzoek. Tot die tijd wordt de woning bewaakt. 

Nog twee incidenten bij woningen

Deurne kende nog twee opvallende incidenten: in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 augustus werd een man gefilmd door een bewakingscamera terwijl hij aan de Helmondseweg een voordeur van een woning in brand probeert te steken. Van dit incident is het nog niet uitgesloten - maar ook allerminst bevestigd - dat het in de reeks past.

Twee weken later werd aan de Hellemanstraat brandend materiaal door een brievenbus geduwd. De bewoner ontdekte het beginnende brandje op tijd. Volgens de politie staat deze zaak op zichzelf en heeft hij niets met de reeks brandstichtingen te maken.

Volledig scherm
Brandstichting in Deurne bij huis bejaarde vrouw (81) © Bert Jansen
Volledig scherm
Brandstichting in Deurne bij huis bejaarde vrouw (81) © Bert Jansen
Volledig scherm
Het pand na de mogelijke brandstichting in Deurne. © Bert Jansen