Volledig scherm
De Deurnese burgemeester Hilko Mak. © Ton van de Meulenhof

Motie van afkeuring voor burgemeester Mak van Deurne

DEURNE - Met zijn uitspraken over de mestfraude is burgemeester Mak van Deurne een grens over gegaan, vindt Progressief Akkoord/GroenLinks Deurne. Het CDA vindt dat de gemeente bijdraagt aan de hetze tegen boeren. 

De Deurnese burgemeester Hilko Mak is volgens Progressief Akkoord/GroenLinks te ver gegaan in zijn uitspraken over mestfraude. De partij dient dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een motie van afkeuring in. Een opmerkelijke stap die partijen bij hoge uitzondering nemen. 

Fractievoorzitter Carly Arts wil hiermee bewust afstand nemen van Maks woorden, laat ze weten. ,,In de nieuwjaarstoespraak meldde hij onder andere dat de mestfraude een hype was en in het ondernemerscafé zei hij 'we hebben hier toevallig wat dieren.'  Met dit soort uitspraken gaat hij over grenzen heen. Hij zet een groep bezorgde bewoners weg alsof ze zeuren. Alsof er helemaal niks aan de hand is. Alsof de zorgen die een deel van Deurne heeft over mestfraude, stank, gezondheid, alsof die zorgen niet terecht zijn. Zijn uitspraken passen niet bij zijn rol als burgemeester. Hij moet er boven staan. Waarom een motie van afkeuring? Motie van wantrouwen vond ik te sterk. Het is niet dat ik geen vertrouwen in hem heb als bestuurder.”

CDA

Arts verwacht niet dat er partijen in de raad zijn die haar motie steunen. Ze vindt wel het CDA aan haar zijde als het gaat om ongenoegen. Deze partij is echter boos over de actie onder leiding van het Peelland Interventie Team afgelopen woensdag. Daarbij werd een inval gedaan bij de Gebr.Nooijen omdat het bedrijf geen vergunning heeft voor grootscheepse mestverwerking.  ,,Die actie was onevenredig groot en ging gepaard met heel veel machtsvertoon. En dat terwijl al maanden duidelijk was wat er aan de hand was. Draagt dit dan bij aan een oplossing van het werkelijke probleem? Nee, dit voedt alleen maar de hetze die er nu gaande is richting boeren”, vindt Benny Munsters van CDA Deurne. 

'Rotte appels'

De oppositiepartij is tegen de manier waarop de beroepsgroep momenteel wordt weggezet. ,,Ik hoor alleen maar zeggen: boeren zijn fraudeurs. Ik hoor alleen maar zeggen dat 'rotte appels moeten worden aangepakt'. Onacceptabel. Daarnaast; alsof de overheid er alleen maar is om te handhaven. Helpt dat alle partijen dichter bij een oplossing? Nee.”

Als het aan het CDA ligt moet juist onderzocht worden of de mestregels wel voldoende uitvoerbaar zijn. ,,De overheid moet rust bewaren. Het voorbeeld geven. We moeten het samen oplossen, met alle partijen.” 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement