Mountainbikers kunnen technieken aanscherpen op Bikefun-park in Liessel

VIDEOLIESSEL - Bruggetjes, kasseienstroken, scherpe bochten en zelfs een heuse ‘berg’. Alle moeilijkheden die mountainbikers in het ‘wild’ kunnen tegenkomen, kunnen ze vanaf nu oefenen op het zondagmiddag geopende Bikefun-park in Liessel. Het park is de enige plek in de ruime regio waar mountainbikers op deze manier hun technieken kunnen aanscherpen. Al fietsend verzorgde de Deurnese wethouder Helm Verhees de officiële opening.

Volledig scherm
Mountainbikers verkennen het parcours in Liessel. © Carla van Loon

Waar de wethouder nog enigszins voorzichtig van de berg afgaat om te voorkomen dat hij valt, laten de jeugdleden van mountainbikeclub Bikefun zien hoe het écht moet. Met een noodvaart en een brede glimlach racen de jongeren van de berg af waarna ze meteen een eerste rondje maken over het parcours. “Het ziet er misschien gemakkelijk uit, maar het zijn echt ingewikkelde hindernissen. Niet voor niets hangen er netten bij de bruggetjes, anders durfde niemand eroverheen”, vertelt initiatiefnemer Stefan Kluytmans. Ook de scherpe bocht bovenaan de berg hebben ‘nog maar 3 mensen aangedurfd’.

Veiligheid
Voor de veiligheid is het park dan ook alleen toegankelijk voor Bikefun-leden die eerst een clinic hebben gevolgd en daarmee alle benodigde technieken onder de knie hebben. De tienjarige Hannes Aarts volgde deze clinic twee jaar geleden toen er nog geen oefenpark was. “Met het park zijn de trainingen veel leuker en je leert steeds beter fietsen”, lacht hij. “Het leuke is vooral dat je steeds meer avonturen beleeft. Zo ben ik al een keer in het net gevallen. Het vallen is niet erg; wel is het onhandig om je fiets er weer uit te halen”, vertelt hij. Bang om nog een keer te vallen is hij niet.

Quote

Met het park zijn de trainingen veel leuker en je leert steeds beter fietsen.

Hannes Aarts

De tienjarige Isa van der Heijden vertelt wel nog enige angst te voelen op het parcours. “Het leuke aan mountainbiken is ook dat je allemaal enge dingen doet, zoals de bruggetjes en de berg, maar ik durf er wel allemaal overheen”, verzekert ze voordat ze snel weer op haar fiets springt om een volgend rondje te maken. De vijftienjarige Sjoerd van de Mortel heeft dan al vier rondjes achter de rug. “Gewoon alles op dit park is leuk, omdat je alles wat je met de fiets kunt doen, zelfs klimmen en dalen, kunt oefenen”, vertelt hij. Deze oefening komt mooi uit, want hij wil graag profmountainbiker worden.

Het Bikefun-park is volledig tot stand gekomen door de hulp van vrijwilligers en zal ook door vrijwilligers onderhouden worden. De Stichting Wielercomité Liessel overhandigde een cheque van 1000 euro om het onderhoud mede mogelijk te maken. 

Volledig scherm
Opening van het Bikefun-park in Liessel. © Carla van Loon