Volledig scherm
Museum De Wieger in Deurne. © Ton van de Meulenhof

Museum De Wieger in Deurne wil een directeur

DEURNE - De toekomst van het Deurnese museum De Wieger staat al tijden op de tocht. De organisatie is tot op de laatste vezel uitgewrongen om te kunnen bezuinigen. Sinds kort is er hoop op verbetering. Steeds meer politieke partijen breken een lans voor het museum.

De rek is eruit. Alle mogelijke kosten die ze konden besparen, hebben ze bespaard. ,,We hebben alles uitgemolken. Langer op deze voet doorgaan, kan niet. Maar er is gelukkig hoop op verbetering, dus daar kijken we naar uit."

Aan het woord is Ger Schinck, voorzitter van De Wieger. Vorig jaar stuurde hij samen met zijn medebestuursleden een brandbrief naar de gemeente Deurne omdat het water hen aan de lippen stond. Van de 225.000 euro structurele subsidie die het museum in 2012 nog kreeg, bleef vanwege bezuinigingen 70.000 euro over. Het grootste deel van die subsidie gaat op aan het beheer van de collectie en het onderhoud van het gebouw, een rijksmonument van 2 miljoen.

In de afgelopen jaren wrong het bestuur de organisatie tot op de laatste vezel uit. Van alle werknemers bleef er eentje over voor het beheer van het gebouw en één voor de administratie, samen goed voor een voltijdsbaan.

In plaats van betaalde krachten groeide het museum van twintig naar zeventig vrijwilligers. Onder hen ook Lex van de Haterd, de conservator. Hij biedt zijn diensten voor niets aan. Hoe lang hij dat blijft doen, is de vraag. ,,Zijn kennis en inzicht houden de Wieger in de lucht. Als hij ermee stopt, is dat niet op te vangen. Er moet op termijn een duurzame oplossing komen, bijvoorbeeld in de vorm van een directeur." Daarnaast leven er grote zorgen over de onderhoudskosten van het gebouw.

Hoopvol

Ondertussen zijn er al een aantal gesprekken geweest met wethouder Marinus Biemans, aldus Schinck. Ook kwam de gemeenteraad op bezoek. ,,Nu wachten we de voorstellen af. Maar we zijn hoopvol, want er zijn steeds meer politieke partijen die willen dat de Wieger open blijft." Bij de behandeling van de begroting werd er door meerdere partijen op aangedrongen om vaart te zetten achter een goed plan voor De Wieger. ,,Als het aan ons zou liggen, komt er iemand die een dag in de week de Wieger leidt."

Wethouder Biemans laat weten dat hij aan de slag is gegaan met de opdracht van de raad. ,,We zijn bezig een plan van aanpak op te stellen. Binnenkort ga ik hierover met De Wieger in gesprek. Als er meer bekend is, zullen we daarover met de raad communiceren."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement