Volledig scherm
PREMIUM
Restanten van in de oorlog vernielde kerk terug gevonden in de Neerkant. Henk Joosten en Fokko Kortlang bij het mysterieuze gat. © FotoMeulenhof

Neerkant middelpunt van archeologische vondsten

NEERKANT - Lege vooroorlogse wijnflessen, een put, iets wat mogelijk een roestige poepschep zou kunnen zijn en funderingen van de kapot gebombardeerde kerk uit 1891. In Neerkant deden archeologen de afgelopen dagen bijzondere ontdekkingen.  

Neerkant, vrijdagochtend. Een groepje mannen staart in een gat. Het is een netjes afgewerkt gat, dat met een soort van etages naar beneden afloopt. ,,Ik zou niet weten wat het is”, zegt archeoloog Fokko Kortlang. ,,Dat gat is een mysterie.”
Henk Joosten -lid van de Heemkunde en drijvende kracht achter museum Techniek met 'n Ziel- tuurt ondertussen naar een plattegrond. ,,Kijk, dit is die kerk zoals-ie er ooit stond. Uiteindelijk is het hele zaakje kapot gebombardeerd tijdens de oorlog. Eén dag voor de bevrijding.”
Hij kijkt nog een keer op de plattegrond en wijst. ,,Ik denk dat hier dat gat is op de tekening.” Joop Dielissen knikt. ,,Hier stond een pilaar op, dat gat zorgde voor stevigheid. Iets anders kan ik niet bedenken.” Joop is lid van het parochiebestuur. Daarnaast is hij metselaar. Henk, grijnzend: ,,Dus als iemand het kan weten, is het Joop.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement