Volledig scherm
© Thinkstock

Nieuwbouw Lagekerk Deurne weer uitgesteld

DEURNE - Mensen die hun zinnen op een appartement aan de Lagekerk in Deurne hebben gezet, moeten weer langer wachten.

De eerste steen voor nieuwe appartementen aan de Lagekerk in Deurne wordt voorlopig niet gelegd. Het nieuwbouwproject in het centrum loopt weer vertraging op omdat het bestemmingsplan niet in orde is. Er komen acht structurele parkeerplekken tekort. De initiatiefnemer van het project, Lage Kerk bv, had daarvoor onlangs een reep grond bij het Jumbo-parkeerterrein gekocht. Van de koopovereenkomst ontbreekt echter nog ieder spoor. Dat document was noodzakelijk voor de gemeenteraad om het bestemmingsplan goed te keuren.

Hoofdpijndossier
Plannen voor het gebouw met 37 appartementen bestaan al sinds 2013. Voor alle betrokkenen is het inmiddels een hoofdpijndossier, met als dieptepunt de gang naar de hoogste bestuursrechter. Die stap werd gezet door omwonenden die onder meer vrezen voor parkeeroverlast. Zij werden onlangs door de Raad van State in het gelijk gesteld.

De acht extra parkeerplekken waren eerst voorzien bij een huisartsenpraktijk, maar de Raad besliste dat die oplossing wettelijk niet acceptabel was. Dubbelgebruik van parkeerplaatsen wordt niet toegestaan als onderdeel van een nieuwbouwplan.

Oplossing
Even leek de oplossing in zicht. De initiatiefnemers kochten een strook grond dat aan het parkeerterrein van Jumbo grenst. Daar kunnen straks acht parkeerplaatsen ingericht worden achter de nieuwbouw. Tot nu toe is er alleen geen koopovereenkomst die bewijst dat het goed en duurzaam geregeld is. De gemeenteraad kon daarom tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomer onmogelijk instemmen met het bestemmingsplan.

De tijd die de Raad van State beschikbaar stelde om tot een oplossing te komen, verstrijkt op 29 augustus. Nu de raad geen besluit kon nemen, gaat de gemeente om uitstel vragen. Als dat verzoek wordt geweigerd kan het er op uitdraaien dat alle procedures na de zomer overnieuw moeten. In het uiterste geval kan het nog jaren duren.

Deurne treft in dit geval geen blaam, aldus juristen van de gemeente en de huisadvocaat. De initiatiefnemers hadden op tijd een koopovereenkomst moeten overleggen. ,,De inschatting is dat er voor ons geen risico is op het moeten betalen van een schadevergoeding", aldus een woordvoerder.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement