Volledig scherm
Leden van de combinatie Leegveld op pad in de Peel. © Combinatie Leegveld

Nieuwe leden pikken beschuldigingen van Wildbeheereenheid Deurne niet

DEURNE - Vijf nieuwe leden van de Wildbeheereenheid Deurne zijn woest na recente uitlatingen van het bestuur. Dat stapt op omdat een aantal nieuwe leden zich niet aan de regels wil houden, meldde het bestuur in het ED van dinsdag.

Vijf jagers van jachtcombinatie Leegveld voelen zich zwaar beledigd na uitspraken van het bestuur van de Wildbeheereenheid Deurne. Voorzitter Martien Bots liet dinsdag weten dat het bestuur collectief opstapt omdat een aantal nieuwe leden niet wil meewerken aan de regels van de wildbeheereenheid. Zo zou er onder andere moeilijk gedaan worden over het verstrekken van contracten met grondeigenaren en afschotgegevens. 
De vijf jagers van combinatie Leegveld sloten zich eind 2016 aan.  Per 1 januari is het vanwege de Natuurwet 2017 verplicht om je als jager aan te melden bij de wildbeheereenheid van de regio waar je jaagt. 

Leegveld
De 'Leegveld-leden' komen uit Eindhoven, Middelbeers en België. Een deel is ook lid van de WBE regio Oirschot. De groep jaagt al sinds zestig jaar ook in de omgeving van Leegveld bij Helenaveen. Ze willen niet met hun namen in de krant omdat ze als collectief willen reageren, niet als individu.
,,We hebben ons netjes aangemeld. En alle gegevens doorgegeven die nodig waren. En nu worden we op zo'n manier in een kwaad daglicht gesteld. Alsof we criminelen zijn die zich niet aan de wet houden. We eisen excuses van de voorzitter.”

Voorzitter Martien Bots betreurt de aantijgingen. ,,Als ze excuses willen, kunnen ze die zonder probleem krijgen. Het was alleen charmanter geweest als ze ons daar persoonlijk over aan hadden gesproken.” Hij laat weten dat 'Leegveld' van de nieuwe combinaties juist de enige is die alle zaken wel op orde heeft. ,,Zij hebben aan de verplichtingen voldaan en hen treft geen blaam. We hebben dan ook duidelijk gezegd dat een aantal nieuwe leden zich niet aan de regels houdt.” 

Apart gezet
De nieuwe leden (vijftien in totaal) schoven op 22 februari voor het eerst aan bij de ledenvergadering. De Leegveld-leden vonden de gang van zaken daar opmerkelijk. ,,We werden als nieuwe leden apart gezet en er was een motie omdat het bestuur een ander bestuurslid weg wilde sturen. We waren nog geen officieel lid en mochten ook niet meestemmen. Uiteindelijk werd het 30 stemmen tegen het bestuur en 31 voor. Bij de volgende vergadering in april waren we wel officieel lid. Er werd weer gestemd of het bestuur kon aanblijven, maar wij mochten weer niet meestemmen. Toen hebben twee van ons de vergadering verlaten.”
De recente beschuldigingen van het bestuur vallen slecht bij de jachtcombinatie. ,,We zijn juist voor de wildbeheer-eenheden en de wet. We hebben niet voor niets een jachtcursus gevolgd en een akte gehaald die we elk jaar moeten verlengen.  
We blijven natuurlijk lid van deze WBE, we hopen alleen dat er snel een fatsoenlijk bestuur komt. Een waarmee alle leden door één deur kunnen en dat wij onze taken en plichten van wildbeheer op een juiste manier kunnen uitoefenen.”  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement