Volledig scherm
Brand bij recyclingbedrijf in Someren op zondagochtend © Bert Jansen

Nog steeds brand bij recyclingbedrijf in Someren-Heide, omwonenden boos op gemeente (video's)

SOMEREN-HEIDE - Maandagmiddag brandde het nog steeds bij Van den Hoogen Recycling in Someren-Heide. De brand brak in de nacht van zaterdag op zondag rond 2.30 uur uit.

De brand bij Van den Hoogen Recycling aan de Groeneweg in Someren-Heide is zondag rond 17.00 uur uit voorzorg opgeschaald naar Grip 3. Dat is gedaan om beter rekening te kunnen houden met een omslag van het weer en het draaien van de wind. Er wordt uit voorzorg meer materieel ingezet en de gemeente wordt nauwer betrokken bij de organisatie rondom de bestrijding van de brand. Zondagavond sloegen er nog steeds vlammen uit het pand. De brandweer verwacht nog dagen bezig te zijn met blussen. Zo'n 200 inwoners van Someren werden zondagavond bijgepraat door de gemeente over de brand tijdens een speciale bijeenkomst. Omwonenden zijn boos op de gemeente. 'We hadden jullie gewaarschuwd', werd gezegd tijdens de bijeenkomst.

De brand is in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.30 uur uitgebroken. Autobanden en vrachtwagens op het terrein hebben vlam gevat wat zorgde voor enorme vlammen en flinke rookontwikkeling.

Oorzaak
Over de mogelijke oorzaak van de brand doet hoofdofficier van de brandweer Jos van den Akker geen mededelingen. Ook de politie kan nog niets zeggen over de oorzaak. Of er sprake zou zijn van brandstichting moet nog onderzocht worden. Dat kan pas als de brand geblust is. Er mag nog niemand het terrein op. Hoofdofficier van dienst Jos van den Akker: "We zijn nog steeds bezig om het vuur te beperken, maar blussen is nog steeds niet mogelijk vanwege de grote hoeveelheid brandstof (in de vorm van autobanden, red) die er ligt."

Rookpluimen
Dikke, zwarte rookpluimen waaien nog altijd over de omgeving. Via de gemeente Someren hebben omwonenden het advies gekregen om ramen en deuren gesloten te houden. Schadelijke stoffen zijn weliswaar niet gemeten. "Maar rook op zich is natuurlijk altijd schadelijk", aldus Van den Akker. De brandweerofficier gaat ervan uit dat er zondag de hele dag nog geblust moet worden. "En het zou me verbazen als we niet morgen ook nog bezig zijn."

Emotioneel
De eigenaar van het bedrijf, Jan van den Hoogen uit Veldhoven, laat via zijn bedrijfsadviseur Martin Driessen weten dat hij nog te emotioneel is en niet wil reageren.

Brandweer
Er zijn geen gewonden gevallen. Brandweerkorpsen uit Someren, Asten, Geldrop-Mierlo, Deurne, Eindhoven en Heeze-Leende waren opgeroepen om het vuur te bestrijden. Rond half 8 kwamen ook nog brandweerkorpsen uit Reusel-De Mierden, Aarle-Rixtel en Best om de andere teams af te lossen.

Buurt
Het bedrijf ligt vlakbij een wijk, en de buurt maakt zich daardoor al langer zorgen over de veiligheid, zegt buurtbewoner Adrie van Vliet. ''Hier waren we precies bang voor", aldus Van Vliet. Enkele buurtbewoners hebben hun kinderen uit voorzorg elders ondergebracht. In verband met de bestrijding van de brand is de Groeneweg afgesloten. Buurtbewoners schrokken wakker van 2 harde knallen, vertelt Inca van Bussel. Met behulp van de buurtapp werd iedereen gewaarschuwd. Adrie van Vliet ging langs de deuren om bewoners te waarschuwen.

Waterbuffer
De brandweer legde zich de afgelopen nacht toe op het voorkomen dat de vlammen over zouden slaan naar een naastgelegen cateringbedrijf met frietwagens waar gasflessen staan. Er was een waterbuffer rond het terrein aangelegd zodat vlammen niet kunnen overslaan. De vlammen waren tot in de verre omgeving te zien, en de brand trok afgelopen nacht veel publiek. Veel inwoners waren laat op vanwege de drukbezochte dorpsquiz die werd gehouden. Niemand hoefde te worden geëvacueerd. De wind staat gunstig zodat de rook wegtrekt over de weilanden. Er zal mogelijk nog dagen rook vrijkomen. De gemeente adviseert ramen en deuren dicht te houden als de rook overlast veroorzaakt. De harde wind kan volgens Officier van Dienst Bas van Doren voor zogenaamd vliegvuur zorgen, waarbij door de lucht vliegende vonken de brand zouden kunnen verspreiden. Ook burgemeester Veltman van Someren was ter plaatse.

Voetbalwedstrijden
Voetbalvereniging SSE Someren-Eind heeft op aanraden van de politie en brandweer de wedstrijden afgelast. De velden liggen pal onder een dikke rookpluim van de brand. Roetdeeltjes vallen naar beneden en de voetballers hebben daar last van. Het gaat om 2 wedstrijden die zijn afgelast. Een derde wordt uitgespeeld in plaats van thuis.

Bluswater
De brandweer had moeite om aan voldoende bluswater te komen waardoor enkele waterwagens waren opgeroepen. Twee waterputten functioneren niet, zegt OVD Bas van Doren. "Een daarvan ligt op het terrein van het bedrijf, maar een werkende waterput is in zo'n geval de verantwoordelijkheid van het bedrijf." Er was Grip 1 afgekondigd wat betekent dat het om een incident gaat waarbij goede afstemming tussen de hulpdiensten noodzakelijk is. Er zijn voor zover bekend geen schadelijke stoffen vrijgekomen, behalve de flinke rookwolken.

Bedrijf ligt overhoop met buurt
Van den Hoogen Recycling ligt al langer overhoop met de buurt vanwege onder andere geluidsoverlast. Volgens buurtbewoner Van Vliet worden er bij het bedrijf veel meer autobanden opgeslagen dan is toegestaan, en is de veiligheid van de wijk in het geding. "We waren hier al jaren bang voor", zegt hij. De in Veldhoven woonachtige bedrijfseigenaar Jan van den Hoogen vertelde een maand geleden nog in het ED dat bij een controle van het bedrijf was geconstateerd dat de ruimte waar de banden zijn opgeslagen brandveiliger moest worden gemaakt. Het is onduidelijk of dat al is gebeurd.

De buurt klaagde eerder al dat vrachtauto's op gevaarlijke plekken op de smalle Groeneweg geparkeerd zouden worden. Bovendien gebruikte Van den Hoogen een parkeerplaats voor vrachtauto's naast het bedrijf als opslagruimte voor containers. De gemeente is voorzichtig in gesprek met de firma om het bedrijf eventueel te verplaatsen in de toekomst, bevestigt burgemeester Veltman.

Site gemeente Someren
De gemeente Someren meldt op haar website dat er geen gevaarlijke concentraties van schadelijke stoffen zijn gemeten, maar dat rook op zich altijd schadelijk is. Het advies is daarom om ramen en deuren te sluiten, ventilatiesystemen uit te zetten en niet naar het gebied te komen. De inzet zal afhankelijk van de metingen bijgesteld worden. De roet die door de brand ontstaat, kan met water worden afgespoeld. Ook meldt de gemeente dat de roetdeeltjes op straat niet zullen worden opgeruimd, omdat de risico's daarvan voor de gezondheid beperkt zijn.

Lees hier het verslag van de bijeenkomst voor omwonenden terug:
[
View the story "Verslag bijeenkomst omwonenden brand Someren-Heide " on Storify]

Beelden Siris Asten Someren:

Volledig scherm
De brand in Someren is zondagavond nog hevig. © Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Maandag na de uitbraak van de brand in Someren-Heide
Volledig scherm
Grote brand bij recylcingbedrijf in Someren-Heide. © Bert Jansen
Volledig scherm
Brand bij recyclingbedrijf in Someren op zondagochtend © Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Grote brand bij recylcingbedrijf in Someren-Heide. © Bert Jansen
Zondagmiddag is de brand in Someren-Heide nog steeds aan het branden.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement