Volledig scherm
Marco van Vulpen. Fotograaf: Van Assendelft © FR076 Van Assendelft Fotografie

Onderzoek naar toekomst museum de Wieger in Deurne

DEURNE - De toekomst van het Deurnese museum De Wieger wordt de komende maanden onderzocht door een externe deskundige: Marco van Vulpen. 

De gemeente heeft Marco van Vulpen aangesteld om te bekijken 'wat er nodig is voor een gezonde basis en een toekomstbestendig museum', laat wethouder Marinus Biemans weten. Daarmee komt hij tegemoet aan de oproep van de gemeenteraad om de situatie bij de Wieger opnieuw te bekijken. Bij de laatste bezuinigingsronde verloor het museum een groot deel van haar subsidie. Van de 225.000 euro die de gemeente structureel bijdroeg bleef 70.000 euro over. Sindsdien drijft De Wieger op vrijwilligers. Vorig jaar stuurde het bestuur een brandbrief. Er bestaan onder andere grote zorgen over de onderhoud van het gebouw, een monumentaal pand. 

Marco van Vulpen heeft een lange staat van dienst in de culturele wereld als bestuurder en adviseur. Hij was onder andere kwartiermaker voor Museum Jan Cunen in Oss, waar hij de verzelfstandiging leidde en een nieuwe directie aanstelde. Daarnaast werkt hij bij BMC Adviesgroep. Van Vulpen zal samen met een tijdelijke ‘Raad van Advies’, toewerken naar een eindrapportage. Die Raad bestaat naast de gemeente Deurne en museum De Wieger uit een vertegenwoordiger van Erfgoed Brabant, iemand uit de museumwereld, een inwoner en een ondernemer uit Deurne.

De bevindingen van Van Vulpen worden met een voorstel over de toekomst van De Wieger aan de raad voorgelegd. Dat zal naar verwachting in de tweede helft van 2018 zijn.  De omvang van de kosten voor het onderzoek worden op 1 juni bekend en dan ter goedkeuring voorgelegd aan de raad. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement