Volledig scherm
Optocht Griendtsveen © Harry Weerts

Oude tijden herleven in Griendtsveen: boerenbruidspaar in optocht

GRIENTSVEEN - Een voorbode voor hun echte huwelijk op 10 augustus, zo zou je de boerenbruiloft van afgelopen maandag kunnen noemen voor Frank Schouten en Diana Pennings. Een verloren gegane traditie werd zodoende weer nieuw leven ingeblazen in Griendtsveen. Het veendorp had zo'n kwarteeuw geen boerenbruidspaar meer.

En ook in de altijd zeer bescheiden optocht - de kortste van Nederland volgens de Griendtsvenenaren zelf - schitteren Schouten en Pennings. Hun ouderwetse koets wordt voortgetrokken door een al even nostalgische Lanz Bulldog. ,,Ik heb wel iets met nostalgie'', vertelt kachelverkoper Schouten. ,,Ik twijfelde dus geen moment toen ze ons vroegen om boerenbruidspaar te worden.'' Ook dochtertje Benthe (2) glundert in de koets. Hij komt van oorsprong uit Liessel, zij uit Helenaveen. In Griendtsveen woont het stel al een aantal jaar samen.

Nieuw elan

Het nieuw leven inblazen van deze oude traditie bewijst dat ook carnavalsvereniging De Klotbultjes weer nieuw elan heeft gekregen. Jarenlang lag de vereniging op apegapen, maar dankzij vers bloed probeert het oude tradities weer te doen herleven. Een boerenbruiloft is in ieder geval na vele jaren weer afgesloten.

De optocht is kort als altijd, maar desondanks af en toe sprekend. Zo komt de vervlechting met buurdorp Helenaveen (beide voetbalclubs zijn al gefuseerd) ook aan bod. De doorgaande route tussen beide dorpen vraagt echter nogal wat onderhoud. Maar Joris en Elias bewijzen dat ze niet voor een gat te vangen zijn ,,Weg dicht! Waar kan ik heen? Dan maar met de boot naar Helenaveen'', is op hun als boot vermomde kruiwagen te lezen.

De uitslag:

Categorie kinderen:

1e: racehelden

2e: berengezellig

Categorie volwassenen en kinderen:

1e: iets met een boot ( en een kruiwagen)

Categorie volwassenen:

1e: plekwijven

Ex equo 1e: de dans(o)marietjes

3e: de hofnaaisters

Volledig scherm
Optocht Griendtsveen © Harry Weerts
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement